Herman Tjeenk Willink stopt als informateur en zal plaats maken voor iemand anders die de formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal gaan leiden.

Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving in De Telegraaf maandag. In de wandelgangen wordt de naam van oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) genoemd als zijn opvolger. 

Tjeenk Willink werd eind mei door zijn voorganger Edith Schippers voorgedragen als nieuwe informateur nadat de eerste formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks was gestrand. De Tweede Kamer stemde hier later mee in. 

Bij zijn aantreden beschouwde Tjeenk Willink zijn opdracht als een tussenfase, hij had niet de intentie de rol van informateur te vervullen als er eenmaal echt wordt onderhandeld.

ChristenUnie

Tjeenk Willink begon met een tweede, achteraf bleek vergeefse, reeks gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. 

Nadat die poging mislukte, onderzocht de minister van staat alle combinaties met vier partijen die leunen op een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer totdat uiteindelijk alleen de optie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overbleef. Die partijen besloten vrijdag met elkaar in onderhandeling te gaan.

Tjeenk Willink ontvangt dinsdag de vier fractievoorzitters en stuurt daarna het eindverslag van zijn zoektocht naar een meerderheidscombinatie naar de Tweede Kamer. Waarschijnlijk wordt daar woensdag over gedebatteerd. 

Tjeenk Willink was tussen 1997 en 2012 vicepresident van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering en het parlement. Hij was als informateur betrokken bij de totstandkoming van de kabinetten in 1994 (Paars I) en 2010 (Rutte I). Ook had hij een rol bij de formatie van het kabinet-Den Uyl in 1973.

Dit besprak Klaver maandag met Tjeenk Willink
21
Dit besprak Klaver maandag met Tjeenk Willink