Vrijwel alle lijsttrekkers gaan maandag en dinsdag nog een keer langs bij informateur Herman Tjeenk Willink. Alleen PVV-leider Geert Wilders is er niet bij. De informateur nodigde hem wel uit, maar Wilders bedankte daarvoor.

Tjeenk Willink wil van de partijleiders weten welke onderwerpen zij als prioriteiten beschouwen voor de toekomst. GroenLinks-voorman Jesse Klaver gaat maandag als eerste langs in de Stadhouderskamer.

Later op de dag volgen Emile Roemer (SP), Lodewijk Asscher (PvdA), Henk Krol (50Plus), Tunahan Kuzu (DENK), Kees van der Staaij (SGP), Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren).

De leiders van de vier partijen die gaan onderhandelen over een nieuw kabinet - VVD, CDA, D66 en ChristenUnie - zijn voor dinsdag uitgenodigd. Tjeenk Willink stuurt diezelfde dag waarschijnlijk zijn eindrapport naar de Tweede Kamer. Het debat daarover vindt waarschijnlijk woensdag plaats.

Hoelang duurt een formatie?
60
Hoelang duurt een formatie?

Heikele kwesties

D66 en ChristenUnie zijn niet elkaars eerste keuze. De partijen denken verschillend over kwesties zoals voltooid leven, verplichte donorregistratie en Europa.

Bovendien komen de vier partijen in beide Kamers maar nipt aan een meerderheid. Dat brengt de stabiliteit in gevaar, vindt Pechtold. Rutte en Buma hebben hier geen bezwaren tegen.

Eerdere pogingen tussen GroenLinks, VVD, CDA en D66 mislukten. SP en PvdA wilden ieder om eigen redenen niet aanschuiven. Zo kwamen de partijen uiteindelijk uit bij de partij van Segers. Het is de laatste optie op een meerderheidskabinet met vier partijen.