De fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) starten volgende week met de formatie-onderhandelingen.

Dat maakte Rutte vrijdag bekend nadat hij en de drie andere partijleiders bijna drie uur met informateur Herman Tjeenk Willink hadden overlegd.

"Ik heb er vertrouwen in", zei Rutte. Hij voegde eraan toe dat er nog niet onderhandeld is. De lastige dossiers komen later aan bod.

Naar alle waarschijnlijkheid stuurt de informateur volgende week dinsdag zijn eindverslag naar de Kamer. Een dag later wordt er over gedebatteerd.

Buma: 'Deze vier partijen willen dat hier kabinet uitkomt'
33
Buma: 'Deze vier partijen willen dat hier kabinet uitkomt'

Verschillen

D66 en ChristenUnie zijn niet elkaars eerste keuze. De partijen denken verschillend over kwesties zoals voltooid leven, verplichte donorregistratie en Europa.

Bovendien komen de vier partijen in beide Kamers maar nipt aan een meerderheid. Dat brengt de stabiliteit in gevaar, vindt Pechtold. Rutte en Buma hebben hier geen bezwaren tegen.

Eerdere pogingen tussen GroenLinks, VVD, CDA en D66 mislukten. SP en PvdA wilden ieder om eigen redenen niet aanschuiven. Zo kwamen de partijen uiteindelijk uit bij de partij van Segers. Het is de laatste optie op een meerderheidskabinet met vier partijen.