D66-leider Alexander Pechtold wil alsnog aan formatie-onderhandelingen beginnen met de VVD, CDA en ChristenUnie. 

Dat heeft Pechtold woensdag laten weten nadat hij informateur Herman Tjeenk Willink telefonisch had gesproken.

Een paar weken terug zagen Pechtold en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers nog niets in zo'n constructie, gezien hun grote inhoudelijke verschillen. 

"Er zijn grote verschillen, die zullen er blijven. Maar we gaan kijken of die te overbruggen zijn", zei Pechtold nu.

Hij erkende dat deze poging niet makkelijk zal zijn. "Ik heb altijd ingezet op een kabinet dat progressief en conservatief verbindt. Er zal gekeken moeten worden of stabiliteit gerealiseerd kan worden", aldus de D66-leider.

Alle andere opties voor een meerderheidskabinet zijn inmiddels door Tjeenk Willink afgestreept. Eerdere pogingen met GroenLinks mislukten en met SP en PvdA kwam het helemaal niet tot onderhandelingen. De PVV wordt door alle grote partijen uitgesloten. 

Pechtold schat de kans dat deze formatiegesprekken slagen "heel groot" in.

Hierom wil Pechtold weer met Segers om tafel gaan zitten
41
Hierom wil Pechtold weer met Segers om tafel gaan zitten

Stabiel

D66 en ChristenUnie denken zeer verschillend op medisch-ethische thema's als euthanasie en een actief donorregistratiesysteem.

Daarnaast ziet Pechtold risico's omdat een coalitie met deze vier partijen op slechts een kleine meerderheid in beide Kamers leunt; 76 zetels in de Tweede Kamer en 38 zetels in de Eerste Kamer. 

Mede om die redenen bracht een gesprek vorige maand tussen Segers en Pechtold de twee fractievoorzitters niet dichter bij elkaar. Op dat moment was een coalitie met GroenLinks ook nog mogelijk. Die optie was voor D66 wenselijker, gaf Pechtold toe.

Bij D66 hopen ze nu dat stabiliteit via de inhoud kan worden afgedwongen. Pechtold: "Je zult langs de inhoud moeten zorgen dat het vorm krijgt waardoor iedereen het gevoel krijgt: we zijn weliswaar met 76, maar het staat stevig."

Op de gebieden klimaat en asiel weten D66 en ChristenUnie elkaar beter te vinden.

Gewenst

Segers sprak eerder op de dag met de informateur en toonde zich bereid met VVD, CDA en D66 het gesprek aan te gaan, maar zei er nadrukkelijk bij dat zijn partij dan wel gewenst moet zijn.

Woensdagavond gingen Segers en Pechtold alvast met hun secondanten dineren. "Er is veel over ons gesproken, het wordt tijd dat we met elkaar gaan praten", aldus Pechtold vooraf.

Volgens allebei was het dinertje een succes. "Een voedzame maaltijd, smaakt naar meer", zei de D66-leider na afloop. Segers sprak van ''een goede basis''. ''Het is aan de informateur om nu de volgende stap te zetten", voegde hij er aan toe.

Volgens de ChristenUnie-leider is er over veel onderwerpen gesproken; ''politiek en niet-politiek''. Hij wilde geen details kwijt. 

De vier partijen zouden volgens ingewijden vrijdagmiddag al bijeen kunnen komen.