De salarissen van de leerkrachten van het basisonderwijs gaan omhoog als er op Prinsjesdag nog geen nieuw kabinet is. Dat belooft demissionair vicepremier Lodewijk Asscher zaterdag in een interview in het AD.

Veel basisschoolleraren dreigen met een staking op 27 juni.

Het is zeer uitzonderlijk dat docenten in het basisonderwijs hiertoe besluiten. De geplande staking moet een uur duren, een speldenprik die voor veel ouders van leerlingen veel ongemak met zich meebrengt, en wordt 's middags vervolgd met een manifestatie in Den Haag.

Docenten in het basisonderwijs klagen al heel lang over de structureel hoge werkdruk in het onderwijs en het grote verschil in salaris vergeleken met docenten in het voortgezet onderwijs. Het startsalaris ligt daar 7 procent hoger dan in het basisonderwijs. Dit verschil is na tien jaar opgelopen tot 19 procent.

Lerarentekort

Mede hierdoor dreigt een groot lerarentekort in de toekomst. De vakbonden roepen het kabinet al lange tijd op hier iets aan te doen. Docenten en vakbonden ergeren zich enorm aan de houding van staastssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) over deze waarschuwingen.

Het is ongebruikelijk dat een demissionair kabinet grote besluiten neemt. Maar nu het einde van de slepende kabinetsformatie nog lang niet in zicht lijkt, kan het kabinet Rutte niet op zijn handen gaan zitten, aldus Asscher in het AD.

"Zo'n maatregel kost geld, maar we zullen het doen'", zegt Asscher. "Laat het een oproep zijn voor de onderhandelaars om tempo te maken. Anders doen wij het."

Steun

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is blij met de steun van Asscher, maar wil er ook niet te veel waarde aan hechten. ''Er zit beweging in de zaak. Maar er kan nog van alles veranderen'', aldus voorzitter Liesbeth Verheggen.

Ze vindt het wel een mooi signaal. "Maar op het moment dat er morgen een akkoord ligt zonder de PvdA, dan kunnen de kaarten anders geschud zijn. Evenmin laat hij weten met hoeveel de salarissen omhoog zullen gaan. En het is onduidelijk of dit een voorwaarde is van de PvdA om 'gewoon' aan een begroting te werken. Die onduidelijkheid is in dit geval logisch: er kan over een paar weken zomaar een coalitie zitten die uit een ander vaatje tapt.''