De Turkse krant en website Daily Sabah is donderdag niet verschenen bij een kort geding, waarin de Rotterdamse gemeenteraad en Turan Yazir rectificatie eisen van beschuldigingen aan het adres van dit CDA-raadslid.

Het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir stopte op 16 maart voor onbepaalde tijd bij zijn fractie, nadat hij door Daily Sabah werd aangewezen als medeverantwoordelijke voor de opgelopen spanningen tussen Nederland en Turkije.

In de rectificatie willen Yazir en de gemeenteraad duidelijk maken dat de beschuldigingen onwaar zijn. Ze eisen bij de voorzieningenrechter in Rotterdam behalve een rechtzetting ook een dwangsom van 10.000 euro per dag, zo lang de vierde krant van Turkije in gebreke blijft. Die dwangsom zou maximaal kunnen oplopen tot 1 miljoen euro, aldus de vordering.

'Landverrader'

Yazir is al sinds de mislukte staatsgreep in Turkije vorig jaar het slachtoffer van bedreigingen. De krant heeft het raadslid in publicaties onder meer een "terrorist'' en ''landverrader'' genoemd, die als ''geestelijk vader'' de beweging van Fethullah Gülen in Nederland zou leiden en banden zou onderhouden met PVV-politicus Geert Wilders.

Yazir werd daarin neergezet als een van de aanstichters van de diplomatieke rel met Turkije, begin maart. Het leidde tot bedreigingen, waarna Yazir zijn werk als raadslid neerlegde.

De uitgever van Sabah noch de vestiging in Frankfurt hebben volgens de raadsman van de eisende partijen gereageerd op de dagvaarding.

Persoonlijke gevolgen

Volgens Yazir hebben de aantijgingen voor hem persoonlijke en zakelijke gevolgen gehad. Zo heeft hij zijn werk als raadslid enige tijd moeten staken om zijn gezin en zijn ouders bij te staan, die eveneens op de publicaties zijn aangesproken. "Ik ben pontificaal als doelwit neergezet'', zei hij tijdens het kort geding. ''Tachtig procent van de Turkse gemeenschap in Rotterdam gelooft wat daar staat.'' Via Sabah werd zijn naam ook in talkshows op de Turkse televisie genoemd.

In zijn streven naar eerherstel wordt de eis van Yazir ondersteund door de Rotterdamse gemeenteraad. "De raad duldt geen directe inmenging in de lokale politiek", aldus griffier Han van Midden. "Yazir heeft zich vier maanden moeten terugtrekken, en daar heeft de gemeenteraad last van.'' CDA-fractievoorzitter Sven de Langen woonde het kort geding bij om morele steun te verlenen.

Yazir hoopt op 4 juli zijn werk als raadslid te hervatten.

De rel tussen Nederland en Turkije: dit is er gebeurd
De rel tussen Nederland en Turkije: dit is er gebeurd