De partijleiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben vrijdag na een kort overleg op het Catshuis besloten om na het weekend verder te praten over de formatie van een nieuw kabinet. Maandag worden de gesprekken met informateur HermanTjeenk Willink hervat. 

CDA-leider Sybrand Buma zei na het overleg dat er nog geen beslissing is genomen of de partijen de onderhandelingen officieel herstarten. De gesprekken gelden volgens Buma nog altijd als voorbereiding om inhoudelijke formatiebesprekingen mogelijk te maken.  

Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) onderzoeken sinds deze week of zij de eerder mislukte formatiepoging nieuw leven kunnen inblazen. 

De vier partijleiders kwamen donderdag voor het eerst sinds de mislukte formatie weer bij elkaar ambtswoning van Rutte. Vrijdag overdag voerden de vier voormannen intensief overleg in de wandelgangen van de Tweede Kamer, voorafgaand aan hun bijeenkomst in het Catshuis.

Volgens Rutte gaat het om 'informele gesprekken', maar er kan ook gesteld worden dat de onderhandelingen heropend zijn. 

Buma: 'Gesprekken in Catshuis nog altijd informeel'
60
Buma: 'Gesprekken in Catshuis nog altijd informeel'

Migratie

De eerdere onderhandelingen over de vorming van een kabinet klapten op 15 mei. De partijen bleken te ver uit elkaar te liggen op het thema migratie. Volgens Klaver werd er een 'principiële ondergrens' bereikt waar hij niet overheen kon.

Het komt erop neer dat de VVD en CDA meer deals willen sluiten met landen naar het model van de Turkije-deal. Dat zou betekenen dat asielzoekers geen asiel meer kunnen aanvragen op EU-grondgebied. GroenLinks is niet tegen dergelijke overeenkomsten, maar vindt dat vluchtelingen hoe dan ook in Europa asiel moeten kunnen aanvragen.

Te horen valt dat de partijen eerst samen op een lijn moeten komen op het thema migratie voordat de onderhandelingen officieel herstart kunnen worden. 

Buma zei na afloop van de gesprekken in de ambtswoning van de premier echter dat de gesprekken "over veel" gaan. Over welke onderwerpen naast migratie verder gesproken wordt, wilde de CDA-leider niet zeggen.

De informateur en de vier voormannen hervatten de gesprekken maandag om 10.00 uur op het Catshuis.

Oud-informateurs: 'Kabinetsformatie gaat er soms hard aan toe'
Oud-informateurs: 'Kabinetsformatie gaat er soms hard aan toe'