De leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben het overleg over de formatie van een nieuw kabinet opgeschort. De partijen verlieten donderdagavond het Catshuis zonder verdere conclusies te trekken.

Er staat wel een nieuw gesprek tussen de partijen op de planning, maar wanneer Tjeenk Willink met Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) om tafel gaat zitten, is niet bekend.

De vier partijen spraken elkaar donderdag in twee sessies in een poging de onderhandelingen te herstarten. Het is voor het eerst sinds de onderhandelingen op 15 mei klapten dat de vier partijen weer met elkaar in gesprek zijn. Tjeenk Willink overlegde de afgelopen dagen intensief met de partijleiders. Zo sprak hij Rutte en Klaver woensdag in zijn woning in Scheveningen.

Migratie

Hoewel geen van de voormannen mededelingen doen over de inhoud van de gesprekken, is het geen geheim dat de formatie klapte op het thema migratie. Wat Klaver betreft werd daar een principiële ondergrens bereikt waar hij niet overheen kon.

Nieuwe gesprekken zouden alleen nut hebben als de VVD en CDA in zijn richting zouden bewegen, zei hij eerder. Rutte en Buma hebben daar al over gezegd dat een herstart alleen mogelijk is als er geen voorwaarden vooraf worden gesteld.

Betrokkenen meldden deze week dat er voor aanvang van nieuwe onderhandelingen zicht moet zijn op een oplossing van het migratiethema, anders zou een herstart weinig kans van slagen hebben.

Rutte: 'Enige doel is om formatie zo snel mogelijk af te ronden'
55
Rutte: 'Enige doel is om formatie zo snel mogelijk af te ronden'

Impasse

Na het klappen van de eerste formatiepoging, belandde de formatie in een impasse. Verschillende partijen hebben hun blokkades opgeworpen waardoor het heel moeilijk is om tot een combinatie van partijen te komen die kan rekenen op een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer.

Even kwam de ChristenUnie nog in beeld als vervanger van GroenLinks, maar die optie ging al snel van tafel toen bleek dat de inhoudelijke verschillen tussen de christenen en D66 te groot waren.

Omdat de SP niet met de VVD wil regeren en de PvdA vindt dat zij niet aan de beurt is om regeringsverantwoordelijkheid te nemen, kwam GroenLinks de afgelopen weken steeds nadrukkelijker in beeld.