Het partijbureau van het CDA in Den Haag en Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik worden het niet eens over het afleggen van verantwoording over de onkostenvergoeding.

Dat bevestigt de woordvoerder van de Brusselse fractie na berichtgeving in het AD donderdag.

Het meningsverschil draait om de onkosten van 4.342 euro netto per maand die iedere Europarlementariër krijgt. Die vergoeding komt bovenop de het bruto maandsalaris van 8.484 euro (6.611 euro netto).

Hoewel Europarlementariërs niet verplicht zijn om de onkosten te verantwoorden, vraagt het CDA dit wel van hun vijfkoppige CDA-fractie in Brussel.

Schreijer-Pierik laat via een woordvoerder weten dat ze in gesprek is met het partijbureau en de intentie heeft er gezamenlijk uit te komen. Het CDA-bureau in Den Haag was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Bonnetjesgedoe 

De partij vindt dat de regels van het Europees Parlement tekortschieten en verlangt daarom zelf jaarlijks een accountantsverklaring van de eigen fractieleden. Zij moesten voordat ze in het parlement werden gekozen daarvoor een verklaring ondertekenen.

Schreier-Pierik heeft zo’n verklaring als enige niet vooraf getekend, ze werd naar eigen zeggen pas na de verkiezingen geconfronteerd met deze interne regel. Haar eigen accountant adviseerde de verklaring niet alsnog te ondertekenen.    

"Ik wil echt van alles doen om openheid te geven. Maar niet dat bonnetjesgedoe met die accountantsverklaring en dat weet het bestuur", zei ze eerder deze week tegen het AD.

Schreijer-Pierik werd in 2014 met voorkeurstemmen het Europees Parlement ingestemd. Daarvoor zat ze van 1998 tot 2010 voor het CDA in de Tweede Kamer.

Van de overige Nederlandse fracties in Brussel weigeren ook VVD, PVV en SGP inzage te geven in de besteding van hun onkostenvergoeding, blijkt uit recent onderzoek van de NOS.

Discussie

Openheid over de vergoeding is al langer onderwerp van discussie binnen het Europees Parlement.

Een meerderheid stemde eind april tegen een voorstel van de Brusselse SP-fractie om de bedragen verplicht door een accountant te laten controleren.

De parlementsbegroting voor dit jaar bedraagt 1,9 miljard euro, waarvan ongeveer 22 procent wordt besteed aan de salarissen, reiskosten, kantoorruimte en assistenten van de 751 Europarlementariërs.