Artikel 1, de politieke partij van Sylvana Simons, moet een andere naam krijgen. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding dat was aangespannen door onderzoeksinstituut Art. 1.

Het onderzoeksinstituut maakt deel uit van de Stichting Expertisecentrum Discriminatie (SED). Dat kaartte de mogelijke naamsverwarring in december vorig jaar aan bij Simons, nadat zij haar partij oprichtte. Naar eigen zeggen kreeg het instituut geen gehoor en stapte het daarom naar de rechter, meldt AT5.

Als Simons geen nieuwe naam bedenkt voor haar partij, wordt haar een dwangsom van duizend euro per dag opgelegd, die kan oplopen tot een maximum van 20.000 euro.

De partij krijgt zeven dagen de tijd om de naam op de website en in andere uitlatingen te wijzigen. Ook moet er over uiterlijk een week op de partijwebsite een tekst komen te staan met de aankondiging van de naamswijziging.

Merkenrecht

Simons deed met Artikel 1 mee aan de verkiezingen, maar haalde geen zetel in de Tweede Kamer. Ook bij de politieke partij is de aanpak van discriminatie een van de speerpunten.

De rechtbank erkent dat de uitspraak grote gevolgen heeft voor de partij. Toch weegt dit volgens de rechter niet op tegen inbreuk die is gemaakt op het merkrecht van de SED.