Een week nadat informateur Herman Tjeenk Willink het stokje overnam van Edith Schippers om de impasse in de formatie te doorbreken, is er nog geen combinatie van partijen in zicht die met elkaar wil onderhandelen over een nieuw kabinet.

Volgens VVD-leider Mark Rutte ligt dat niet zozeer aan de inhoudelijke verschillen, maar gaat het om de samenstelling van de partijen. 

"De discussie gaat voor een deel over wie met wie op het bordes wil staan", zei hij dinsdag na afloop van het gesprek dat hij samen met CDA-leider Sybrand Buma en D66-voorman Alexander Pechtold had met Tjeenk Willink.

Herstart

De informateur ontving dinsdag opnieuw de partijleiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Dat zijn de vijf partijen die op dit moment een vierpartijencoalitie kunnen smeden die kan rekenen op een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer.

GroenLinks is weer in beeld om de mislukte formatiepoging met VVD, CDA en D66 te herstarten, nadat die drie weken geleden klapten. Onderhandelingen met de partij van Jesse Klaver heeft de voorkeur van Pechtold. 

Een poging om de ChristenUnie aan tafel te krijgen mislukte, omdat D66 en de ChristenUnie concludeerden dat de inhoudelijke verschillen onderling te groot zijn.

Pechtold heeft er nooit een geheim van gemaakt niets te zien in samenwerking met de ChristenUnie, terwijl Rutte en Buma in ieder geval een poging willen wagen om er met de christelijke partij uit te komen.

Klaver na 'definitieve breuk' toch weer open voor gesprekken
55
Klaver na 'definitieve breuk' toch weer open voor gesprekken

Klaver of Segers

Klaver zei dinsdag na zijn gesprek met Tjeenk Willink open te staan voor nieuwe onderhandelingen met VVD, CDA en D66. "Ik heb aangegeven dat wij altijd bereid zijn om te kijken of wij onze idealen in een kabinet tot realiteit kunnen brengen”, aldus Klaver.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie staat ook open voor nieuwe gesprekken, maar dan zal de houding van Pechtold moeten veranderen. "Wij moeten niet ongewenst zijn, dan zijn wij bereid om met iedereen te praten”, aldus Segers.

Of D66 dat ook zal doen, is nog maar zeer de vraag. Dat betekent dat gesprekken over een coalitie met GroenLinks steeds nadrukkelijker in beeld komen. Of dat ook gaat gebeuren, zal volgens Klaver nog moeten blijken.

Buma en Pechtold, die gezamenlijk uit het onderhoud kwamen, lieten niets los.

De verwachting is dat de informateur woensdag geen partijleiders zal ontvangen. De gesprekken zullen waarschijnlijk op z’n vroegst donderdag hervat worden.