Er moet onmiddellijk een einde komen aan het financieren van belastingadvies voor buitenlandse bedrijven door de fiscus.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag deze oproep van PvdA en SP.

Alleen VVD, CDA en Forum voor Democratie gingen niet akkoord met de motie.

Vorige week onthulde NRC dat het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken dat buitenlandse bedrijven adviseert die zich in Nederland willen vestigen, een deel van de kosten voor fiscaal advies voor multinationals betaalt.

Bedrijven hebben in Nederland de mogelijkheid om via de Belastingdienst vooraf zekerheid te krijgen over de belastingaanslag.

Rulings

Die afspraken worden ook wel rulings genoemd. De afspraken worden achter gesloten deuren gemaakt, omdat het over concurrentiegevoelige informatie gaat. Maar critici beweren dat het ook belastingontwijking in de hand werkt.

"Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven gaat subsidiëren als het gaat om de vraag hoe ze zo weinig mogelijk belasting in Nederland kunnen betalen?", vroeg PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zich vorige week in een debat over belastingafspraken met multinationals af.

Ook andere partijen reageerden verontwaardigd. "Ik ben voor een rode loper voor bedrijven die hier banen gaan creëren, maar is deze loper misschien niet iets te rood?", zei D66'er Steven van Weyenberg. 

Sanctielijst

De Kamer wil ook dat personen of bedrijven die op een sanctielijst staan geen afspraken meer met de Belastingdienst mogen maken over zekerheid vooraf met betrekking tot de belastingaanslag.

Het verbod moet ook gelden voor personen en bedrijven die al afspraken hebben gemaakt met de fiscus. Die afspraken moeten binnen een maand worden ingetrokken.

De Kamer vindt dat zekerheid vooraf alleen mag worden verleend aan bedrijven die zich aan de wet- en regelgeving houden.

Onderzoek

Op aandringen van D66 en ChristenUnie stemde de Kamer in met een onderzoek naar belastingontwijking door de Algemene Rekenkamer in 2019.

In 2014 vond een soortgelijk onderzoek plaats. Volgens de partijen kan het geen kwaad om zo'n onderzoek vijf jaar later nog eens uit te voeren.

Het voorstel van PvdA, GroenLinks en SP om onmiddellijk te stoppen met het vooraf afgeven van zekerheden die tot belastingontwijking kunnen leiden, kreeg geen meerderheid.