Informateur Herman Tjeenk Willink zal op zijn vroegst dinsdag de partijleiders ontvangen om verder te verkennen in welke combinatie er kan worden onderhandeld over de vorming van een nieuw kabinet.

Welke leiders dat zullen zijn is nog niet bekend.

Tjeenk Willink neem het Pinksterweekend de tijd om te reflecteren op zijn eerste verkenningsronde waar hij Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) ontving aan de formatietafel.

De informateur sprak de fractievoorzitters woensdag en donderdag afzonderlijk van elkaar en ontving vrijdag opnieuw Rutte en Buma, maar dan als duo.

Waarom Tjeenk Willink gezamenlijk met Rutte en Buma wilde spreken, is niet bekend. De VVD’er en CDA’er hielden na afloop van het onderhoud de kaken stijf op elkaar. "In het belang van de voortgang doe ik er het zwijgen toe", aldus Rutte.

De formatie: hoe nu verder?
54
De formatie: hoe nu verder?

Impasse

Tjeenk Willink nam deze week het stokje over van oud-informateur Edith Schippers nadat de formatie in een impasse belandde. Er bleek geen combinatie van partijen mogelijk die zouden kunnen leiden tot de vorming van een meerderheidskabinet. 

Eerder klapte de eerste formatiepoging tussen 'het motorblok' (VVD, CDA en D66) en GroenLinks, waarna al snel de ChristenUnie in beeld kwam als vervanger voor de partij van Klaver. Die optie kwam weer net zo snel te vervallen nadat Pechtold en Segers in een verkennend gesprek tot de conclusie kwamen dat de verschillen tussen de partijen te groot zijn.

Dit tot onbegrip van de VVD en CDA, maar ook van de ChristenUnie. Segers vond dat de verkenning het karakter van een soort pre-onderhandeling kreeg waar Rutte en Buma bij aanwezig hoorden te zijn.

Vertrouwen

In het Kamerdebat dinsdag over de stand van de formatie lieten de VVD’er en CDA’er duidelijk merken geïrriteerd de zijn over de mislukte verkenning. "Zo bouw je geen vertrouwen op", zei Buma in de richting van Pechtold.

Of het gezamenlijke gesprek met Tjeenk Willink als doel had om de boosheid bij de twee partijleider te peilen, is niet duidelijk. "Ik zeg daar helemaal niks over", aldus Rutte. Buma: "Ik doe daar verder geen uitlatingen over, omdat het doel belangrijker is."

Klaver

Ondertussen komt GroenLinks steeds nadrukkelijker in beeld om te gestrande gesprekken te hervatten. Pechtold herhaalde donderdag zijn wens om het weer met GroenLinks te proberen. 

Hoewel Klaver niet vooruit wilde lopen op nieuwe onderhandelingen met 'het motorblok', sloot hij niet uit weer aan te sluiten.