D66-leider Alexander Pechtold maakt er geen geheim van dat hij hoopt dat GroenLinks zich weer meldt voor onderhandelingen voor de formatie van een nieuw kabinet. 

"Het heeft nooit aan mij gelegen dat de gesprekken zijn gestopt", zei Pechtold na afloop van het gesprek met de nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink.

Volgens de D66’er kan de nieuwe formatieronde weleens betekenen dat GroenLinks weer aan tafel komt. "Het kan herleven, dat zal moeten blijken."

Klaver

GroenLinks-leider Jesse Klaver wilde niet vooruitlopen op nieuwe gesprekken met VVD, CDA en D66. "We hebben nu gekeken naar wat het speelveld is en het is aan de informateur om te kijken hoe de situatie is en welke combinaties mogelijk met elkaar kunnen praten", aldus de GroenLinks-voorman.

De onderhandelingen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks klapten twee weken geleden op het thema migratie waarna de formatie in een impasse belandde. Oud-informateur Edith Schippers droeg het stokje maandag over aan Tjeenk Willink die de onderhandelingen uit het slop moet trekken.

Tjeenk Willink sprak in de nieuwe formatieronde met Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Klaver en Pechtold. Op basis van het eindverslag van oud-informateur Edith Schippers beperkt Tjeenk Willink zich in eerste instantie tot gesprekken met deze vijf partijen.

'Wonderen'

De ChristenUnie is wat de VVD en CDA betreft in beeld als vierde onderhandelingspartner naast VVD, CDA en D66, maar nieuwe gesprekken met Pechtold ziet Segers niet snel gebeuren.

Hij herhaalde dat de ChristenUnie wil onderhandelen, maar dat de partij dan wel gewenst moet zijn. "Daarvan hebben we moeten vaststellen dat in ieder geval aan de kant van D66 dat niet het geval is", aldus Segers. "Dan staat daar ook een punt achter."

De ChristenUnie en D66 kwamen vorige week tot de conclusie dat de inhoudelijke verschillen tussen de partijen te groot zijn om te overbruggen. 

Op onder andere medisch-ethische thema's en Europa staan D66 en CU lijnrecht tegenover elkaar. Toch sluit Segers het niet helemaal uit dat hij alsnog met Pechtold zal onderhandelen. Maar dan moet de houding van de D66'er wel veranderen. "Er kunnen wonderen plaatsvinden, dat geloof ik, en dat zou een wonder zijn”, zei Segers.