Informateur Edith Schippers schuift minister van Staat Herman Tjeenk Willink naar voren als nieuwe informateur. Hij moet de formatie uit de patstelling halen. 

Dat schrijft zij maandag in haar eindverslag van haar verkenningsronde.

Tjeenk Willink heeft zich volgens Schippers bereid verklaard deze taak op zich te nemen als de Tweede Kamer met het voorstel instemt. VVD, D66, SP, ChristenUnie en SGP reageren positief.

Volgens Schippers moet Tjeenk Willink, die eerder informateur van het kabinet Paars I was, blijven zoeken naar een meerderheidskabinet, maar dat is alleen mogelijk als de partijen gaan bewegen. 

"Beweging is mogelijk. Het vraagt om een gerichte tussenstap waarin partijen nieuwe bereidheid kunnen vinden om zonder voorwaarden vooraf het onderlinge gesprek aan te gaan", schrijft Schippers. "Partijen moeten in de volgende fase samen aan tafel."

Zij adviseert om niet opnieuw tot een verkenning over te gaan omdat de posities van de partijleiders duidelijk zijn. Het is daarom noodzakelijk dat partijen in verschillende combinaties aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.

Schippers: nieuwe informateur beter voor formatieproces
38
Schippers: nieuwe informateur beter voor formatieproces

Impasse

Na de mislukte formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks belandde de formatie twee weken geleden in een impasse. 

Schippers kreeg de opdracht op zoek te gaan naar een nieuwe combinatie van partijen die met elkaar om tafel wilden, maar stuitte op verschillende obstakels die de partijleiders hadden opgeworpen.

De ChristenUnie kwam na het wegvallen van GroenLinks in beeld als vierde partij naast het motorblok (VVD, CDA en D66), maar D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers kwamen vorige week tot de conclusie dat de inhoudelijke verschillen te groot zijn.

Ook de SP en PvdA zijn welkom, maar Emile Roemer (SP) wil niet met de VVD, terwijl de PvdA na de verkiezingsnederlaag vindt dat andere partijen aan de beurt zijn. De PVV is voor geen enkele grote partij een optie om een kabinet mee te vormen.

Schippers verwacht dat partijen in de volgende fase van de formatie wel zullen bewegen. Dat dat tot nu toe niet is gebeurd, is volgens Schippers niet gek. "We hebben te maken met een ontzettend versnipperd landschap waar minimaal vier partijen nodig zijn voor een meerderheidskabinet. Het is ook complex", zei ze tijdens een toelichting op het verslag.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over het eindverslag en het vervolg van de formatie.