Rutte geeft formatie met D66 en CU niet op

VVD-leider Mark Rutte is niet van plan een coalitie met de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie af te schrijven.

Dat zei hij woensdag in een verklaring tegen de pers.

Ondanks het feit dat D66-leider Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) dinsdag tot de conclusie zijn gekomen dat de inhoudelijke verschillen tussen beide partijen te groot zijn om de formatie-onderhandelingen te starten, weigert Rutte deze combinatie af te schrijven.

Volgens de VVD'er is er maar een optie echt uitvoerig bekeken en dat is die met GroenLinks. "Dat betekent dat er nog drie over zijn", aldus Rutte. Hij doelt daarmee op een combinatie van het 'motorblok' (VVD, CDA, D66) en de SP, PvdA of ChristenUnie als vierde partij

Impasse

De formatie belandde dinsdag in een impasse. Nadat de eerste poging met VVD, CDA en D66 met GroenLinks strandde, zag informateur Schippers nog maar één mogelijke combinatie met het motorblok (VVD, CDA en D66) aangevuld met de ChristenUnie. Alle andere varianten zijn niet mogelijk door de blokkades die verschillende partijen hebben opgeworpen.

D66-leider Pechtold en CU-voorman Segers gingen dinsdag met elkaar in gesprek om te kijken of het zinvol was om samen met VVD en CDA inhoudelijke gesprekken te voeren, maar de verschillen bleken te groot. 

Informele gesprekken

Sybrand Buma van het CDA probeerden dinsdagnacht nog om met de vier partijen om tafel te gaan, maar dat plan werd door Pechtold afgewezen. "Het zou niet zinvol zijn", meldde D66 dinsdagavond.

Pechtold en Rutte spraken woensdag in Scheveningen met elkaar verder en ook Buma had een onderonsje met de D66-leider.Volgens Rutte zullen dergelijke informele gesprekken de komende dagen "in intensiteit toenemen".

Vrijdag zal Schippers opnieuw met alle fractievoorzitters spreken om te kijken of de opgeworpen blokkades nog steeds staan, of dat er verder kan worden gesproken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie