Informateur Edith Schippers is nog niet van plan het eindverslag van de laatste formatiepoging naar de Tweede Kamer te sturen. Hoewel de formatie in een impasse is beland, wil Schippers verder met de verkenning van een nieuw kabinet.

Dat heeft zij woensdag aan Kamervoorzitter Khadija Arib gemeld.

"Ik zie het als mijn rol en verantwoordelijkheid om het onderzoek nauwgezet te doen en, zoals in mijn opdracht staat, op korte termijn af te ronden", schrijft zij in een de brief aan Arib. Schippers vraagt de fractieleiders vrijdag beschikbaar te zijn voor vervolggesprekken.

Volgens CDA-leider Sybrand Buma is het logisch dat Schippers meer tijd vraagt, "omdat het nu wel heel moeilijk is". Buma: "Ik heb vorige week gezegd dat een impasse dreigt, dat lijkt mij nu het geval." 

Lodewijk Asscher (PvdA) wil volgende week dinsdag een debat over de impasse waarin de formatie verkeert. De andere partijleiders willen best dinsdag debatteren, maar alleen als Schippers haar eindverslag rond heeft.

Asscher wijt impasse formatie aan debat van vorige week
55
Asscher wijt impasse formatie aan debat van vorige week

Blokkades

De formatie liep dinsdag volledig vast. Nadat de eerste poging met VVD, CDA en D66 met GroenLinks strandde, zag Schippers nog maar één mogelijke combinatie met het motorblok (VVD, CDA en D66) en de ChristenUnie. Alle andere varianten zijn niet mogelijk door de blokkades die verschillende partijen hebben opgeworpen.

D66-leider Alexander Pechtold en CU-voorman Gert-Jan Segers gingen dinsdag met elkaar in gesprek om te kijken of het zinvol was om samen met VVD en CDA inhoudelijke gesprekken te voeren, maar de verschillen bleken te groot. 

VVD-leider Mark Rutte en Sybrand Buma van het CDA probeerden dinsdagnacht nog om met z'n vieren om tafel te gaan, maar dat plan werd door Pechtold afgewezen. "Het zou niet zinvol zijn", meldde D66 dinsdagavond. Pechtold en Rutte spraken woensdag in Scheveningen met elkaar verder. "We hebben even gesproken over wat er nu allemaal gebeurt", aldus Pechtold. 

De formatie: hoe nu verder?
54
De formatie: hoe nu verder?

Andere informateur

SP-leider Emile Roemer gaf deze week aan dat het tijd wordt dat er een andere informateur de taak op zich neemt. Volgens de socialistische voorman is duidelijk dat een kabinet met de VVD er niet in zit. Schippers zei dinsdag in een toelichting er niet aan te denken om de opdracht terug te geven. Ze ziet toch nog andere opties, maar "het wordt er niet makkelijk op". 

"Ik moet even over deze situatie nadenken", zei Schippers die een duidelijke boodschap had aan alle partijleiders: "Dit land moet worden geregeerd."