In de Eerste Kamer is voldoende steun voor het Oekraïneverdrag dat vorig jaar tijdens een raadgevend referendum werd afgewezen. Niet alleen een groot deel van de CDA-fractie steunt het zogeheten associatieakkoord, ook de ChristenUnie schaart zich erachter.

In de Tweede Kamer stemden beide partijen tegen.

Omdat het demissionaire kabinet geen meerderheid heeft in de Senaat is het afhankelijk van andere partijen. Het kabinet komt drie stemmen tekort; de ChristenUnie telt drie senatoren.

Naast regeringspartijen VVD en PvdA hadden D66, GroenLinks en de OSF eerder al laten weten het verdrag te steunen. De stemming is volgende week.

CDA

''In onze fractie lijkt een ruime meerderheid alles afwegende het wetsontwerp te steunen", zei CDA-senator Ben Knapen, voormalig staatssecretaris van Europese Zaken. Zijn fractie telt twaalf senatoren. Het is volgens hem geen ''gemakkelijke keuze" geweest, maar ''wij maken een eigenstandige afweging".

Bondgenoten van Nederland zoals Duitsland en Frankrijk dringen aan op ratificatie van het verdrag, zei Knapen. Dat weegt zwaar voor zijn fractie. ''Betrouwbaarheid en berekenbaarheid zijn voor een klein land dat moet leunen op zijn Europese omgeving, cruciale eigenschappen." Verder spelen zorgen over de houding van Rusland mee.

ChristenUnie

Dat laatste speelt ook een rol bij de afweging van de ChristenUnie. ''Het associatieverdrag biedt Oekraïne steun in een situatie waarin het zich als soeverein land bedreigd weet door de invloed van Rusland in de regio", zei senator Roel Kuipers.

Hij is ook van mening dat het kabinet aan de bezwaren van de nee-stemmers bij het referendum tegemoet is gekomen.

Referendum

Het Oekraïneverdrag werd vorig jaar april tijdens een raadgevend referendum door een meerderheid (61 procent) afgewezen. Iets meer dan 32 procent van de kiezers bracht een stem uit. Daarmee werd de opkomstdrempel van 30 procent net gehaald.

Het kabinet liet na het referendum weten met een juridisch bindende verklaring tegemoet te willen komen aan de bezwaren van de nee-stemmers. Die kwam er eind vorig jaar. In de bijlage staat onder meer dat het verdrag geen voorbode is van een Oekraïens lidmaatschap van de EU.

Nederland is het laatste land dat het associatieverdrag moet ratificeren.

In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum
In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum