D66 en de ChristenUnie gaan toch niet met VVD en CDA onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. 

Dat hebben CU-voorman Gert-Jan Segers en D66-leider Alexander Pechtold dinsdag laten weten in een verklaring na afloop van een gesprek met informateur Edith Schippers.

In een meer dan drie uur durend onderhoud hebben zij besloten dat het geen zin heeft om onderhandelingen te starten. 

De partijleiders kregen eerder op de dag nog het mandaat van hun fracties om met elkaar in gesprek te gaan, maar de verschillen blijken te groot. 

Samenwerking ChristenUnie en D66: 'We gaan er niet aan beginnen'
58
Samenwerking ChristenUnie en D66: 'We gaan er niet aan beginnen'

'Enige combinatie'

Schippers deed maandag een beroep op de twee partijen om de formatie vlot te trekken. Na een week van verkennende gesprekken kwam zij tot de conclusie dat een combinatie van het motorblok (VVD, CDA en D66) en ChristenUnie, nog de enige combinatie is die kan leiden tot de vorming van een meerderheidscoalitie. Alle andere mogelijke combinaties waren tijdens de gesprekken met politiek leiders onhaalbaar gebleken.

Pechtold benadrukte eerder op de dag dat een kabinet met de ChristenUnie niet zijn eerste optie is. Eerder zei de D66'er het nog "onwenselijk'' te vinden om te gaan onderhandelen met de ChristenUnie.

De coalitie zou een minimale meerderheid in de Tweede en de Eerste Kamer hebben en dat baart Pechtold zorgen. Hij heeft liever een stabielere coalitie, omdat niet kan worden uitgesloten dat parlementariërs uit de fractie stappen of dat ze zich niet aan de fractielijn zullen houden.

Verschillen

Daarnaast zijn er grote verschillen op medisch-ethisch vlak. Zo is D66 voor het vrijwillige levenseinde bij voltooid leven, terwijl de ChristenUnie daar in de campagne nog een breekpunt van heeft gemaakt. 

Segers wilde de gesprekken aangaan, maar benadrukte dat de standpunten voor de verkiezingen dezelfde zijn als na de verkiezingen. "Wij hebben idealen, uitgangspunten en een verkiezingsprogramma. Daarmee gaan wij verdere gesprekken in", aldus Segers eerder op de dag.

Verslag

Informateur Schippers heeft dinsdag in een eerste reactie op de conclusies van D66 en de ChristenUnie gezegd dat nog niet gebleken is dat er voldoende wil is om met elkaar in gesprek te gaan voor een meerderheidscoalitie. "Ik wil nu even nadenken over welke stappen moeten worden gezet", aldus Schippers.  

Wel gaf de informateur toe dat het "er niet makkelijker op wordt", nu D66 en ChristenUnie niet willen samenwerken. Maar zegt Schippers: "Als ik uitgedacht was dan had ik nu ook gezegd: ik gooi het over de schutting", zo stelde ze. 

Schippers laat alle opties voorlopig even open, maar acht het niet logisch om alle fractievoorzitters woensdag opnieuw bij haar langs te laten komen. 

Wanneer Schippers een verslag van de verkenning naar de Tweede Kamer zal sturen en waarna hierover gedebatteerd zal worden, is nog niet duidelijk. 

Schippers zei maandag nog dat een coalitie met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog de enige optie is, omdat de andere partijen elk hun eigen blokkades hebben opgeworpen. GroenLinks is er met het motorblok niet uitgekomen, de PVV is door alle grote partijen uitgesloten, de SP wil niet met de VVD en de PvdA vindt dat andere partijen aan zet zijn om een kabinet te vormen.