De fracties van D66 en ChristenUnie hebben dinsdag ingestemd met het voorstel van informateur Edith Schippers om samen te onderzoeken of zij een coalitie met VVD en CDA kunnen vormen.

Dat hebben de partijleiders van D66 en ChristenUnie dinsdag bekendgemaakt na fractieberaad.

De partijen zijn op elkaar aangewezen nadat informateur Schippers na een week van verkenningen met de partijleiders heeft geconcludeerd dat dit de enige combinatie is die nu onderzocht kan worden. Alle andere mogelijke combinaties zijn tijdens de gesprekken met politiek leiders onhaalbaar gebleken.

De twee partijleiders zijn sinds 15.00 uur in gesprek met Schippers. De gesprekken moeten duidelijk maken of een formatiepoging enige kans van slagen heeft. Volgens Schippers is dit de enige resterende combinatie die tot een kabinet kan leiden, maar dat ziet Pechtold anders. "Ik zie het niet zo zwart-wit."

Minimale minderheid

D66-leider Pechtold benadrukt dat een coalitie met de partij van Gert-Jan Segers niet zijn eerste optie is. Eerder zei de D66'er nog het "onwenselijk" te vinden om te gaan onderhandelen met de ChristenUnie.

De coalitie zou een minimale meerderheid in de Tweede en de Eerste Kamer hebben wat Pechtold zorgen baart. Hij heeft liever een stabielere coalitie, omdat niet kan worden uitgesloten dat parlementariërs uit de fractie stappen of zich niet aan de fractielijn zullen houden.

Pechtold legt uit waarom D66 nu wel in gesprek wil met ChristenUnie
79
Pechtold legt uit waarom D66 nu wel in gesprek wil met ChristenUnie

Verschillen

Daarnaast zijn er grote verschillen op medisch-etisch vlak. Zo is D66 voor vrijwillige levenseinde bij voltooid leven, terwijl ChristenUnie daar in de campagne nog een breekpunt van heeft gemaakt.

Segers wil de gesprekken aan, maar benadrukt dat de standpunten voor de verkiezingen dezelfde zijn als na de verkiezingen. "Wij hebben idealen, uitgangspunten en een verkiezingsprogramma. Daarmee gaan wij verdere gesprekken in", aldus Segers.

Buma

CDA-leider Sybrand Buma noemt het logisch dat D66 en ChristenUnie eerst samen gaan praten, voordat er gesprekken plaatsvinden tussen vier partijen.

"We hebben allemaal gezien wat er de afgelopen week gebeurd is. We weten dat er veel opgeruimd moet worden van de afgelopen week. Het lijkt mij dat dat ook de reden is dat er nu stap voor stap wordt gewerkt", aldus Buma.