'Eerste Kamer stemt naar verwachting in met Oekraïneverdrag'

Na de Tweede Kamer zal naar verwachting ook de Eerste Kamer instemmen met het aangepaste associatieverdrag waarin de samenwerking is vastgelegd tussen de Europese Unie en Oekraïne.

Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

Het kabinet was lang onzeker of het aangepaste verdrag het zou halen, omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer en het CDA in de Tweede Kamer tegen het voorstel was. In de Eerste Kamer steunt de partij echter vrijwel zeker het verdrag, waardoor er een ruime meerderheid ontstaat.

"De verwachting is dat de CDA-senaatsfractie haar steun dinsdag kenbaar maakt en dat het Oekraïneverdrag er dus komt", aldus een ingewijde tegen de krant.

De steun van de Eerste en Tweede Kamer is omstreden. In het voorjaar van 2016 stemde de Nederlandse bevolking bij een raadgevend referendum in ruime meerderheid tegen het associatieverdrag met Oekraïne. 

Premier Mark Rutte wist vervolgens in Brussel steun te krijgen voor een toevoeging aan het verdrag dat onder andere vastlegde dat het verdrag geen opmaat is naar toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie.

Veel aanhangers van de nee-campagne vonden dit te summier en wilde het verdrag alsnog van tafel. Dinsdag debatteert de Eerste Kamer over het verdrag. Volgende week is de stemming.

Lees meer over:
Tip de redactie