VVD, CDA, D66 en ChristenUnie moeten gezamenlijk proberen tot formatiegesprekken te komen, omdat andere opties nu zijn uitgesloten.

Dat heeft informateur Edith Schippers maandagavond gezegd na een nieuwe reeks verkennende gesprekken met de partijleiders.

ChristenUnie en D66 willen dinsdag in de fractie gaan bespreken of ze deze formatiepoging aan willen gaan. Eerder had met name D66 om meerdere redenen grote twijfels over deze optie.

Schippers concludeert echter dat alle andere opties voor het vervolg van de formatie zijn uitgesloten nu PvdA en SP weigeren bij de formatietafel aan te schuiven. "Dan blijft er een optie over en dat is met de ChristenUnie", aldus Schippers.

Zelfdoding

D66-leider Alexander Pechtold zei de afgelopen dagen steeds dat hij niks voelt voor een samenwerking met de ChristenUnie. De coalitie zou dan namelijk een zeer minimale meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer hebben en bovendien liggen de standpunten van D66 en de ChristenUnie op bijvoorbeeld medisch-ethische thema's ver uit elkaar.

Zo is de ChristenUnie tegen hulp bij zelfdoding bij voltooid leven. Dat onderwerp noemde CU-leider Gert-Jan Segers in de campagne nog een breekpunt.

Die woorden herhaalde hij maandag overigens niet. Segers riep alle partijen op de onderhandelingen "open in te gaan."

SP

De SP zei maandag niets te voelen voor het voorstel van Pechtold om samen met de VVD, CDA, D66 en de PvdA in een coalitie te stappen. In plaats daarvan deed hij een beroep aan Sybrand Buma van het CDA om open te staan voor formatieonderhandelingen zonder de VVD.

Van Buma is echter bekend dat hij een zespartijencoalitie met het CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en ChristenUnie of PvdD niet ziet zitten. Ook niet met hem als premier. Volgens Buma moet de grootste partij, de VVD, regeren.

Pechtold sprak de wens uit om een coalitie te onderzoeken met de VVD, CDA, D66, SP en PvdA. Met het 'nee' van Roemer is deze optie op dit moment uitgesloten.

VVD-leider Rutte gaf zijn voorkeur aan een combinatie van het motorblok aangevuld door de SP, PvdA of de ChristenUnie. Maar zowel de SP als de PvdA hebben eerder gezegd hier niets voor te voelen.

Impasse

Vorige week maandag klapten de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De formatie belandde daarna in een impasse. In de verkenningsronde die volgde, stuitte informateur Schippers op meerdere obstakels bij verschillende partijen. 

Schippers laste daarom vrijdag een 'moment van reflectie' in. De partijen moesten het weekend gebruiken om nog eens goed na te denken over de obstakels die zij hebben opgeworpen die het verhinderen om regeringsverantwoordelijkheid te nemen.