De SP voelt niets voor het voorstel van D66-leider Alexander Pechtold om samen met de VVD, CDA, D66 en de PvdA in een coalitie te stappen. In plaats daarvan doet hij een beroep op Sybrand Buma van het CDA om open te staan voor formatieonderhandelingen zonder de VVD. 

Dat moet leiden tot een centrum-links kabinet waar niet VVD-leider Mark Rutte, maar Buma de premier wordt.

"Aansluiten bij het motorblok (VVD, CDA, D66, red.) zou voor iedere linkse partij neerkomen op politieke zelfmoord", zei Roemer maandag na afloop van zijn gesprek met informateur Edith Schippers. 

Hij herhaalde zijn wens om te komen tot een centrum-links kabinet. Roemer denkt dat voor een aantal partijen deze optie het bespreken waard is, maar begrijpt ook dat Buma de boot op dit moment afhoudt. Volgens Roemer wacht Buma op een vierde partij die het motorblok aan een meerderheid kan helpen.

Waarom Roemer niet aan formatietafel wil gaan zitten
83
Waarom Roemer niet aan formatietafel wil gaan zitten

Blokkades

Maar Roemer ziet dat de opties geblokkeerd worden. Eerder op de dag sprak Pechtold de wens uit om een coalitie te onderzoeken met de VVD, CDA, D66, SP en PvdA. Met het ‘nee’ van Roemer lijkt deze optie op dit moment uitgesloten.

VVD-leider Rutte gaf zijn voorkeur aan een combinatie van het motorblok aangevuld door de SP, PvdA of de ChristenUnie. Maar zowel de SP als de PvdA hebben eerder gezegd hier niets voor te voelen. De ChristenUnie wil wel praten, maar daar zit D66 weer niet op te wachten. Volgens Pechtold staat de ChristenUnie te ver van D66 op bijvoorbeeld medisch-ethische thema's. Zo is de partij van Gert-Jan Segers tegen hulp bij zelfdoding bij voltooid leven. Hij maakte er in de campagne nog een breekpunt van. Die woorden herhaalde hij maandag niet. Segers riep alle partijen op de onderhandelingen "open in te gaan."

Buma

Of CDA-leider Buma premier wil worden van een zespartijencoalitie is nog maar de vraag. Hij zei dat een meerderheidskabinet met vier partijen het streven moet zijn. Hij gaf informateur Schippers mee dat zij moet inventariseren welke obstakels de partijen hebben opgeworpen. 

Van Buma is bekend dat hij een zespartijencoalitie met het CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en ChristenUnie of PvdD niet ziet zitten. Ook niet met hem als premier. Volgens Buma moet de grootste partij, de VVD, regeren. In de verkiezingscampagne heeft hij een centrum-links kabinet ook al afgewezen. De rechts-conservatieve koers van het CDA zou ondergesneeuwd raken in een coalitie met links-progressieve partners.

Impasse

Daarmee lijkt een oplossing voor de formatiepuzzel nog niet in zicht. Vorige week maandag klapten de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

De formatie belandde daarna in een impasse. In de verkenningsronde die volgde, stuitte informateur Schippers op meerdere obstakels bij verschillende partijen. 

Schippers laste daarom vrijdag een 'moment van reflectie' in. De partijen moesten het weekend gebruiken om nog eens goed na te denken over de obstakels die zij hebben opgeworpen die het verhinderen om regeringsverantwoordelijkheid te nemen.