Afspraken over cameratoezicht in slachthuizen

Het slachten van dieren in slachthuizen wordt voortaan gefilmd. Demissionair staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) heeft afspraken gemaakt met de brancheorganisaties over vrijwillig cameratoezicht.

De camera's zullen zo geplaatst worden dat alle handelingen met levende dieren in beeld wordt gebracht, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt toegang tot de beelden. "In een protocol met de slachterijen zal worden vastgelegd op welke wijze dit zal gebeuren, rekening houdend met de aard van het toezicht en de wettelijke eisen van bijvoorbeeld privacy", aldus Van Dam in zijn brief.

Volgens de staatssecretaris blijven de inspecteurs gewoon hun werk doen. Het cameratoezicht zal het bestaande controlesysteem niet vervangen. Het dient als extra toezicht, zodat gebeurtenissen later eventueel kunnen worden geanalyseerd.

Het is niet duidelijk hoe lang de beelden bewaard mogen blijven. Hierover moeten nadere afspraken worden gemaakt.

Van Dam schrijft dat de afspraken zijn gemaakt met de drie brancheorganisaties VSV, Nepluvi en COV waarmee zo'n 90 procent van alle pluimvee- en roodvleesslachterijen zouden moeten zijn afgedekt.

Misstanden

Grove misstanden in een slachthuis in België waren voor Van Dam de aanleiding om in Nederland camera's op te gaan hangen. De bewindsman sprak in maart de hoop uit dit niet juridisch te hoeven afdwingen, maar met de sector te kunnen overleggen.

De Belgische regering overweegt momenteel een verplichting van cameratoezicht in slachthuizen in Vlaanderen. Van Dam onderzoekt of het nuttig is het cameratoezicht in Europees verband te bespreken.

Animal Rights

Animal Rights, dat met opnames de misstanden in België aan de kaak stelde, noemt de maatregelen van Van Dam een goede stap. De organisatie ziet graag dat de staatssecretaris nog verder gaat.

"Het is absoluut goed dat er camera's komen en we willen de beelden daarvan zelf ook zien", aldus directeur Robert Molenaar tegen het Radio 1 Journaal. "Maar er is nooit iemand voor het gerecht gekomen voor het plegen van de misstanden tegen dieren. Mensen komen hier steeds mee weg, ook in Nederland. We zouden daarom willen dat er echt sancties worden opgelegd."

Lees meer over:
Tip de redactie