Onderhandelingen van VVD, CDA en D66 met de ChristenUnie over een nieuw kabinet hebben geen zin. Die hebben geen reële kans van slagen, vindt prominent D66-wethouder Kajsa Ollongren. Oud-partijleider Jan Terlouw sluit zich daarbij aan.

Als het aan D66 ligt ''is dit een fase die we kunnen overslaan'', zei Ollongren in WNL op Zondag. De Amsterdamse wethouder wees er zondag opnieuw op dat een regeringscoalitie een ''echt heel erg krappe'' meerderheid heeft in beide Kamers.

Bovendien zijn D66 en CU het oneens over ''toch moeilijke onderwerpen'' als de donorwet en het vrijwillig levenseinde. ''Ik zie het op deze punten niet gebeuren.''

Alexander Pechtold noemde onderhandelingen met ChristenUnie over een nieuw kabinet woensdag ''onwenselijk''. Volgens Terlouw bedoelt hij daarmee: ''Dit wordt niks''. D66 spreekt zich de laatste dagen steeds krachtiger uit tegen een formatie met CU.

Pechtold verkiest SP en PvdA boven CU aan formatietafel
56
Pechtold verkiest SP en PvdA boven CU aan formatietafel

Impasse

Van een blokkade is echter geen sprake, hield Terlouw zondag in televisieprogramma Buitenhof vol. ''Daarom zegt Pechtold ook als het over de ChristenUnie gaat niet 'ik wil het niet', maar 'het is ongewenst''', stelde Terlouw.

Informateur Edith Schippers deed vrijdag een beroep op alle partijen om hun veto's over mogelijke coalitiepartners in te slikken. Anders dreigt volgens haar een impasse. Ze gaf de partijen een weekend bedenktijd en wil maandag weer van hen horen.

De formatie: hoe nu verder?
54
De formatie: hoe nu verder?

SP

Ollongren wil liever dat SP of PvdA de maandag opengevallen plaats van GroenLinks inneemt aan de onderhandelingstafel met VVD, CDA en D66.

Terlouw richt zich vooral tot de onwillige SP, want voor de tegenzin van de gedecimeerde PvdA heeft hij wel begrip.