Oud-staatssecretaris Fred Teeven heeft een adviseur in de arm genomen die onderzoekt of juridische stappen mogelijk zijn vanwege een artikel in De Groene Amsterdammer. Daarin is Teeven naar eigen zeggen onjuist geciteerd.

Hij bevestigt vrijdag berichtgeving hierover door EenVandaag.

Teeven liet eerder al weten dat het niet klopt wat er in het door wetenschapper Henri Beunders geschreven stuk in De Groene Amsterdammer staat. Naar eigen zeggen heeft Teeven ook geen interview gegeven. Wel zou Teeven achtergrondgesprekken hebben gevoerd met Beunders. "Maar dit bewuste artikel heeft hij nooit aan mij voorgelegd", aldus Teeven. De Groene zelf blijft achter het stuk staan.

Teeven zou hebben gezegd dat toen het niet lukte om het strafrecht strenger te maken, hij zich heeft toegelegd op bezuinigingen op de advocatuur.

"Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging", wordt de oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie geciteerd.

Tegenover de Volkskrant stelt Beunders dat hij ervoor instaat dat Teeven de uitspraak op deze manier heeft gedaan. "Hij wist dat ik dit in De Groene ging publiceren. Ook is het artikel op meerdere manieren aan hem voorgelegd."

Ontluisterend

Het interview heeft geleid tot verontwaardigde reacties uit de advocatuur. Bart van Tongeren, algemeen deken van de Nederlandse orde van Advocaten noemde de uitspraken van Teeven donderdag ontluisterend. "Teeven toont publiekelijk de echte reden voor forse bezuinigingen op advocatuur: als oneigenlijk middel voor criminaliteitsbestrijding", aldus Van Tongeren op Twitter. 

"Het afknijpen van verdediging in strafzaken beperkt de toegang tot het recht en is een aantasting van de rechtsstaat." Wat Van Tongeren betreft moeten de 85 miljoen aan bezuinigingen van Teeven, die nog steeds op stapel staan , worden stopgezet.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie wilde vrijdag niet op de kwestie ingaan. "Of die uitspraken zo gedaan zijn, weet ik niet. Er waren twee mensen bij en ik niet", aldus Blok. De minister zegt dat hij het cruciaal vindt dat er een toegankelijke en betaalbare rechtsbijstand is in Nederland.

Afspraken

Volgens EenVandaag zegt de onderzoeksassistent die claimt ook bij het bewuste gesprek aanwezig te zijn geweest dat Beunders zich niet aan de afspraken heeft gehouden die met Teeven waren gemaakt.

''De afspraak was dat het gesprek bedoeld was als achtergrondinformatie bij het onderzoek van Beunders naar het strafrechtklimaat in Nederland. Als Henri Beunders eventueel een citaat zou willen gebruiken, dan zou dat niet gebeuren, pas dan nadat Fred Teeven daarvoor eerst uitdrukkelijk toestemming zou geven.”

EenVandaag citeert de assistent: ''Twee artikelen zijn wel voorgelegd en heeft Fred Teeven ook goedgekeurd, maar - zo begrijp ik van Fred Teeven - juist niet het gewraakte artikel met de saillante uitspraken van hem. Ik vond en vind dat niet kunnen.”