Het is informateur Edith Schippers niet gelukt om de verkennende gesprekken met de fractieleiders in de Tweede Kamer voor een nieuwe formatieronde deze week af te ronden. Maandag gaat zij verder. Schippers vindt het te vroeg om te spreken van een impasse in de formatie.

Tijdens een persconferentie stelt ze vrijdag dat de verschillende partijen zich dit weekend moeten beraden op het vervolg. "Een moment van reflectie", zei de informateur. "Een moment waarop partijen zich intern kunnen beraden op hun positie."

Schippers wil dat zij daarbij ook andere varianten dan hun voorkeurscoalitie in overweging nemen.

"Ik begreep heel goed dat partijen beginnen met hun voorkeursopties", aldus Schippers, die vaststelt dat er op dit moment geen opties zijn om mee van start te gaan.

Toch toont zij zich optimistisch dat er volgende week gesprekken mogelijk zijn. "Ik ben pas net begonnen." Ze is ervan overtuigd dat er uiteindelijk een kabinet op het bordes zal staan. "Dit land wordt altijd geregeerd", aldus Schippers. "Alleen kosten soms dingen een beetje tijd en die tijd moet je dan ook gewoon nemen."

Schippers legt uit waarom ze zich geen zorgen maakt over moeizame formatie
60
Schippers legt uit waarom ze zich geen zorgen maakt over moeizame formatie

Pogingen

Meerdere pogingen om de tweede ronde van formatiegesprekken te starten zijn afgelopen week niet van de grond gekomen. 

Deze week zijn de fractieleiders al bij Schippers langs geweest om te praten over een nieuwe formatiepoging. CDA-leider Sybrand Buma ziet het liefst de SP aanschuiven bij zijn partij, de VVD en D66, zo liet hij na zijn gesprek met Schippers weten. De SP wil echter niet samenwerken met de VVD.

Dat de andere drie partijen nu verder praten met de ChristenUnie lijkt een logische optie, zo staat fractievoorzitter Gert-Jan Segers open voor gesprekken. D66-leider Alexander Pechtold heeft echter weinig vertrouwen op een goede afloop in dat verband.

Pechtold verkiest SP en PvdA boven CU aan formatietafel
56
Pechtold verkiest SP en PvdA boven CU aan formatietafel

PvdA

De PvdA, die een kabinet met vier partijen ook aan een meerderheid kan helpen, moet vooralsnog niet denken aan regeren nadat de verkiezingen de partij een verlies van 29 zetels opleverde.

Maandag liepen de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks vast. Voor GroenLinks werd een "kritische ondergrens" bereikt op het gebied van migratie.