Nu meerdere pogingen om een tweede ronde formatiegesprekken op te starten niet van de grond komen, dreigt de vorming van een nieuw kabinet vast te lopen, zo concludeert CDA-leider Sybrand Buma. Ook Roemer houdt voet bij stuk en zegt niet te willen samenwerken met de VVD. 

"De situatie is nu wel zo dat er een impasse dreigt te ontstaan nu partijen na een aantal dagen zeggen dat ze of niet mee willen doen, of in bepaalde samenstellingen niet mee willen doen", aldus Buma. 

De christendemocraat kwam donderdagavond voor de tweede maal in twee dagen bij Schippers op het Binnenhof langs om een nieuwe formatieronde te verkennen.

Buma's suggestie aan Schippers is om VVD, CDA, D66 een SP gezamenlijk uit te nodigen. "Dat vind ik de meest logische variant."

Buma: 'Er dreigt een impasse te ontstaan'
45
Buma: 'Er dreigt een impasse te ontstaan'

Roemer

SP-leider Emile Roemer had om 20.00 uur een afspraak met Schippers, maar stond na tien minuten alweer buiten en stelde nog altijd niet te willen samenwerken met de VVD.

Hij adviseerde Schippers een gezamenlijk gesprek te organiseren met CDA, D66 en SP om uit een impasse te komen. "Dat is nog steeds niet onderzocht", aldus Roemer.

Het liefst ziet Roemer GroenLinks, PvdA en ChristenUnie daarbij aansluiten waardoor een centrum-links kabinet zou ontstaan. Het zou in ieder geval moeten leiden tot een regering zonder de VVD.

De SP had de VVD voor de verkiezingen al uitgesloten als mogelijke regeringspartner. Deze boodschap werd door Roemer in de laatste dagen meerdere keren herhaald.

Wachtstand

"Als partijen blijven vasthouden aan een kabinet waar per se de VVD in zit, dan moeten ze daar partijen bij zoeken die dat willen. Als zij denken dat daar mogelijkheden voor zijn, dan zitten wij in de wachtstand", aldus Roemer. 

Buma vindt het de tijd er niet naar om bij voorbaat partijen uit te sluiten. "De dag dat we konden zeggen: we willen niet of we willen niet in die samenstelling, is echt voorbij", aldus de CDA'er.

Ook heeft Buma al meerdere keren laten weten niets te voelen voor Roemers centrum-linkse voorstel. "Dat zespartijenkabinet bestaat alleen in het hoofd van Emile Roemer en helpt Nederland niet verder. Daar werkt het CDA om die reden niet aan mee", was de duidelijke boodschap van Buma eerder op de avond.

ChristenUnie

Maandag liepen de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks vast. Voor GroenLinks werd een "kritische ondergrens" bereikt op het gebied van migratie.

Dat de andere drie partijen nu verder praten met de ChristenUnie lijkt een logische optie, maar D66-leider Alexander Pechtold heeft weinig vertrouwen op een goede afloop in dat verband.

"Ik wil graag serieuze pogingen doen. Ik zie gewoon weinig kans van slagen met een partij als de ChristenUnie", zei Pechtold eerder op de dag. Ook hij bracht zijn tweede bezoek aan Schippers sinds woensdag.

De PvdA, die een kabinet met vier partijen ook aan een meerderheid kan helpen, moet vooralsnog niet denken aan regeren nadat de verkiezingen de partij een verlies van 29 zetels opleverde.

De formatie: hoe nu verder?
54
De formatie: hoe nu verder?