Een nieuw te vormen coalitie tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft wat D66-leider Alexander Pechtold betreft weinig kans van slagen.

"Ik wil graag serieuze pogingen doen. Ik zie gewoon weinig kans van slagen met een partij als de ChristenUnie", zei Pechtold donderdag, nadat hij als enige fractieleider voor de tweede keer op gesprek kwam bij informateur Edith Schippers.

"Wat D66 betreft moet er een stabiel kabinet komen waar progressief en conservatief in evenwicht zijn. Daarom vind ik het van groot belang dat SP en PvdA op dit moment gaan bewegen", aldus Pechtold.

Eerder op de dag liet ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers weten open te staan voor gesprekken met VVD, CDA en D66, mits de politieke wil er bij de andere partijen is.

Tijdens de begrotingsonderhandelingen hebben D66 en ChristenUnie de afgelopen vier jaar vanuit de oppositie meerdere keren samengewerkt met regeringspartijen VVD en PvdA. Maar dat was een andere situatie, vindt Pechtold. "We onderhandelden toen over het kasboek, niet over de Bijbel".

Pechtold verkiest SP en PvdA boven CU aan formatietafel
56
Pechtold verkiest SP en PvdA boven CU aan formatietafel

Voltooid leven

Pechtold noemde een formatiepoging met de ChistenUnie aan tafel woensdag al "onwenselijk". Hij vreest niet alleen voor instabiliteit omdat de vier partijen zo de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer hebben, maar ook op het gebied van medisch-ethische kwesties voorziet de D66'er problemen.

Het kabinetsvoorstel voor hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven vormt een breekpunt voor de ChristenUnie. Segers noemde het plan zelfs "huiveringwekkend". D66 steunt dit idee echter en diende er zelfs een initiatiefwet voor in.

Euro

Ook denken de partijen anders over de toekomst van Europa. De ChristenUnie speelt openlijk met het idee om de euro ooit op te geven. D66 wil de Europese Unie ook hervormen, maar twijfelt geen seconde aan de houdbaarheid van de gezamenlijke munt.

De voorkeur van Pechtold om met SP en PvdA te onderhandelen ligt eveneens moeilijk. De SP wil niet met de VVD regeren en de PvdA houdt de boot af omdat zij zich niet geroepen voelt te regeren na het monsterverlies van 29 zetels.

Daarmee dreigt nu een impasse te ontstaan in de kabinetsformatie, nadat de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks maandag na twee maanden waren vastgelopen.

Donderdagavond gaat ook CDA-leider Sybrand Buma voor een tweede keer naar Schippers.

De formatie: hoe nu verder?
54
De formatie: hoe nu verder?