De ChristenUnie staat er voor open om samen met D66 de formatiegesprekken in te gaan. Samen met de VVD en het CDA zou er dan een meerderheidscoalitie zijn.

"Ik ben bereid open het gesprek in te gaan, maar dat hangt af van de andere partijen", zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers donderdagochtend nadat hij met informateur Schippers had gesproken.

De ChristenUnie-leider heeft daarom aan Schippers gevraagd de politieke wil bij de andere partijen te peilen. Ook de SP en PvdA komen wat hem betreft in aanmerking om met VVD, CDA en D66 - het zogenoemde motorblok - te gaan praten.

Wat PvdA-leider Lodewijk Asscher betreft is zijn partij niet aan de beurt. Hij heeft Schippers geadviseerd om opnieuw met de VVD, CDA, D66 en GroenLinks te praten, omdat hij niet gelooft dat er een oprechte poging is gedaan om er samen uit te komen.

Segers over formatie: 'Het hangt af van de politieke wil'
40
Segers over formatie: 'Het hangt af van de politieke wil'

Breekpunt

D66-leider Pechtold noemde een coalitie met de ChristenUnie woensdag nog "onwenselijk". Niet alleen omdat zo de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer ontstaat, maar ook vanwege de medisch-ethische kwesties waarop de partijen veel van elkaar verschillen.

Zo is het kabinetsvoorstel hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven een breekpunt voor de ChristenUnie. Segers noemde het plan zelfs "huiveringwekkend". D66 steunt het idee en diende er zelfs een initiatiefwet voor in. Pechtold spreekt Schippers in een apart onderonsje opnieuw.

PvdA

Pechtold sprak zijn eerder voorkeur uit voor een coalitie met de VVD, CDA, D66 en de SP of PvdA. Asscher voelt daar echter weinig voor. Hij vindt dat de winnaars en de grootste partij de verantwoordelijkheid hebben er serieuze poging moeten doen om er samen uit te komen. Zijn partij verloor 29 zetels en is nu niet aan zet, aldus de sociaaldemocraat.

Maandag werd duidelijk dat de eerste formatiepoging klapte op het onderdeel migratie. Volgens Jesse Klaver werd er "een principiele ondergrens" overschreden waar zijn partij niet akkoord mee kon gaan. Asscher heeft daar begrip voor, maar wil wel weten waarop de formatie is geklapt voordat hij de informateur een nieuw advies kan meegeven.

VVD, CDA en GroenLinks zeiden woensdag in het Kamerdebat over de mislukte formatie dat een nieuwe poging zeer onwaarschijnlijk was. Jesse Klaver (GroenLinks) adviseerde Schippers een coalitie met het motorblok en de ChristenUnie te onderzoeken.

SP

VVD, CDA en D66 zien ook mogelijkheden met de SP als vierde gesprekspartner, maar ook daar zijn obstakels. SP-leider Emile Roemer peinst er niet over met de VVD in een kabinet te gaan zitten, een boodschap die hij voor de verkiezingen al had. 

De formatie: hoe nu verder?
54
De formatie: hoe nu verder?