D66-fractieleider Alexander Pechtold verhoogt de druk op de linkse partijen SP en PvdA om te praten over een coalitie van VVD, CDA en zijn eigen partij. Hij wil dat informateur Edith Schippers uitzoekt of een regering met PvdA of SP mogelijk is.

"Ik zie ze allebei als mogelijk. Partijen kunnen ja zeggen", aldus Pechtold, verwijzend naar de afwijzende houding van beide partijen tot nu toe.

De D66-leider ziet een coalitie met een andere mogelijke partner, de ChristenUnie, als "onwenselijk". Pechtold benadrukte dat hij een voorkeur heeft voor een "stabiel kabinet wat links en rechts verbindt", zo zei hij woensdagavond na overleg met Schippers over de volgende stap in de formatie.

SP-voorman Emile Roemer op zijn beurt blijft bij zijn standpunt dat hij best met CDA en D66 om tafel wil, maar niet met de VVD. Hij maakte dat duidelijk na zijn overleg met Schippers. Roemer erkende dat zijn partij en VVD lokaal soms goed samenwerken, maar landelijk gaat het om "grote macro-economische onderwerpen" als zorg en inkomensbeleid. Daar liggen de standpunten "mijlenver uit elkaar", zei Roemer.

Schippers zet haar verkenning donderdag voort. Ze praat dan met onder anderen GroenLinks-leider Jesse Klaver, ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Sturen mensen niet weg

Klaver heeft woensdagavond op een bijeenkomst van zijn partij in Den Haag niet precies willen zeggen waarom het misging bij de vorming van een regering. Wel benadrukte hij dat het individuele recht op asiel moet zijn gewaarborgd: "Wij sturen mensen die uit de oorlog vluchten niet weg."

Dit standpunt van GroenLinks is naar verluidt de reden dat maandag de stekker uit het overleg is getrokken. Volgens bronnen voelde de partij er niets voor de deal met Turkije over de regionale opvang van vluchtelingen toe te passen op andere gebieden van waaruit een vluchtelingenstroom is te verwachten, zoals Afrikaanse landen.

"Je moet migratie goed organiseren", zei Klaver. Hij verwees daarbij naar het woord dat door alle partijen is gebruikt om het grootste struikelblok te omschrijven.

Rutte legt uit welke mogelijkheden er zijn voor meerderheidskabinet
59
Rutte legt uit welke mogelijkheden er zijn voor meerderheidskabinet