Excuses Dijkhoff na vrijlating veroorzaker verkeersdrama Meijel

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft zijn excuses aangeboden aan de familie van het tweejarige meisje dat in 2013 samen met haar opa en oma werd doodgereden, omdat die niet op tijd is geïnformeerd over de vervroegde vrijlating van de dader. Dat had wel gemoeten, aldus Dijkhoff dinsdag.

Dijkhoff herhaalde dinsdag tegenover de Tweede Kamer dat hij het niet eens is met de beslissing, waardoor de Poolse dader naar huis mocht om zijn zwangere vriendin te bezoeken.

De man reed het meisje en haar grootouders in 2013 dood in Meijel. Hij heeft gebruik gemaakt van de regeling waardoor buitenlandse gedetineerden eerder uit de cel mogen, maar dan niet meer mogen terugkeren naar Nederland.

De zaak is geruchtmakend. Toen de rechtbank in Roermond de Pool in eerste instantie een taakstraf van 120 uur oplegde, smeet de woedende vader van het omgekomen meisje een stoel naar de rechter.

Hoger beroep

In hoger beroep werd de man veroordeeld tot vijftien maanden cel, omdat het hof uitging van een hogere snelheid dan de rechtbank deed. Er was geen drank in het spel.

Volgens Dijkhoff had de Raad voor Strafrechtstoepassing (RSJ) anders kunnen beslissen, omdat de samenleving ernstig was geschokt. ''Een slecht besluit'', aldus Dijkhoff.

Hij zegt ervan te balen, net als dat de familie ook nog eens te laat werd ingelicht over de vrijlating. Dijkhoff wil kijken of hij de regels kan verduidelijken, zodat het niet nog een keer kan gebeuren dat de RSJ zo beslist.

De vrijlating, formeel een strafonderbreking genoemd, heeft tot grote ophef geleid. PVV-Kamerlid Gidi Markuszower uitte zware kritiek op de beslissing en wil strenger beleid. Hij vroeg Dijkhoff zelfs de leden van de RSJ te ontslaan of in ieder geval niet opnieuw aan te stellen.

Lees meer over:
Tip de redactie