De Tweede Kamer debatteert woensdag om 10.45 uur met informateur Edith Schippers over de mislukte formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Dat is dinsdag besloten na overleg tussen de verschillende fractievoorzitters met Kamervoorzitter Khadija Arib.

Schippers heeft dinsdagmiddag het verslag van de formatie naar de Kamer verstuurd waar vervolgens over gedebatteerd zal worden. Ook het verdere verloop van het proces zal in het Kamerdebat aan de orde komen. 

Wat CDA-leider Sybrand Buma betreft komt er een nieuwe verkenningsronde waarbij alle gekozen fractievoorzitters opnieuw langs de informateur gaan om hun visie op de verdere verloop van de formatie te geven.

Zo gaat de formatie verder volgens Kamervoorzitter Arib
90
Zo gaat de formatie verder volgens Kamervoorzitter Arib

Mislukt

Maandagavond besloten de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks niet verder te willen onderhandelen. Het thema migratie bleek het struikelblok te zijn.

Schippers schrijft in haar verslag dat de onderhandelaars afgelopen donderdag geen overeenstemming bereikten over het onderwerp migratie.

Er werd afgesproken om de problemen in het weekend gladstrijken, omdat nieuw uitstel geen nieuwe inzichten zouden opleveren. Uiteindelijk zijn Schippers en de vier partijen maandag tot de conclusie gekomen dat verder onderhandelen geen zin meer heeft.

ChristenUnie

Na het klappen van de formatie zijn alle ogen gericht op ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Met zijn partij komen de VVD, CDA en D66 ook aan een meerderheid, maar dan wel een minimale meerderheid van 76 zetels. Zelf staat Segers niet te springen om aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. 

Pechtold gaf maandag al aan dat hij een kleine meerderheid van 76 zetels niet ziet zitten. Segers zegt die bezwaren te snappen. "We zullen rustig alles onder ogen moeten zien en pas doorpraten als we alle stappen hebben doorlopen."

Hij wil weten of de breuk tussen de vier partijen definitief is. "Voor nu is het mislukt, maar zou het later wel lukken? Dat zijn de vragen die we eerst willen verkennen", aldus Segers die lijkt te verwijzen naar de uitspraken van D66-leider Pechtold. Hij hintte er maandag op dat de VVD, CDA, D66 en GroenLinks in een later stadium opnieuw met elkaar kunnen onderhandelen.

Zoals bekend is het thema migratie een struikelblok gebleken en dat biedt maar weinig perspectief op een coalitie met de ChristenUnie. De partij staat op dit thema niet ver van GroenLinks af. "Als we het breekpunt weten, kunnen we de volgende stap zetten", zei Segers.

VVD-leider Mark Rutte laat weten dat hij een nieuwe poging met GroenLinks onwaarschijnlijk acht. ''Het lijkt me heel ingewikkeld om dit weer te laten herleven", zegt Rutte. Zijn partij sloot al voor de verkiezingen de PVV uit, een boodschap die hij dinsdag nogmaals herhaalde.

Staat de ChristenUnie klaar om de plek van GroenLinks in te nemen?
49
Staat de ChristenUnie klaar om de plek van GroenLinks in te nemen?

Toneelstuk

PvdA-leider Lodewijk Asscher suggereerde dinsdag voorafgaand aan het gesprek met Arib dat de onderhandelaars geen serieuze poging hebben gedaan om tot een coalitie te komen. 

"Was het serieus of was het een toneelstuk? Wat ik gisteren heb gehoord was heel algemeen. Dat er verschillen zijn op migratie hadden ze ook in een week kunnen bedenken", aldus de PvdA-leider, die daarom bij het debat woensdag meer duidelijkheid wil.

Ook zijn partij komt in beeld als mogelijke coalitiepartner. Of Asscher de VVD, CDA en D66 aan een meerderheid zal helpen, is nog maar zeer de vraag. Hij wees er op dat de leden van de PvdA onlangs hebben besloten om na de historische nederlaag af te zien van regeringsdeelname.