De voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib ontvangt dinsdagmiddag om 12.00 uur de fractieleiders van de partijen in de Tweede Kamer om het vervolgtraject van de formatie te bespreken.

Arib en de fractieleiders komen dinsdag bijeen nadat maandagavond de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks over een nieuw regeerakkoord mislukten.

Deze week, mogelijk dinsdag al, zal er met informateur Edith Schippers een debat volgen over de geklapte formatiepoging.

Het lijkt aannemelijk dat Schippers vervolgens nieuwe verkennende gesprekken zal starten met de verschillende fracties om te bezien welke mogelijke coalitie nu kan worden onderzocht.

Christen Unie

De kans is groot dat een optie met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal worden onderzocht, al liet D66-leider Alexander Pechtold maandagavond al weten hier weinig voor te voelen. De partij van Pechtold staat immers op veel punten ideologisch ver af van de ChristenUnie. Bovendien heeft deze constructie maar een zeer beperkte meerderheid in Tweede en Eerste Kamer.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wil eerst weten hoe definitief de breuk is tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. ''Ik zie dat er ook nog hoop is. Dat moet eerst helder worden voordat wij de volgende stap zetten", zei hij dinsdag. Met de partij van Segers hebben de VVD, CDA en D66 een nipte meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer. Ook in de Senaat kan deze coalitie terugvallen op een meerderheid.

Partijleiders over mislukken formatie: 'Geen schuldige'
78
Partijleiders over mislukken formatie: 'Geen schuldige'

PVV

VVD-leider Mark Rutte gaat "stap voor stap" bekijken hoe het verder moet met de kabinetsformatie. Hij blijft de PVV uitsluiten als coalitiepartner, zei hij dinsdagochtend.

''We gaan het stap voor stap oppakken'', zei de demissionair premier. Eerst ''ons eens even rustig beraden met de fractie''. Met de PVV, die zich maandagavond meteen opnieuw aanbood als coalitiepartner, wil Rutte nog altijd niet regeren. Hij liet zich niet uit over de coalitie die wel zijn voorkeur heeft.

'Deal breaker'

Het stranden van de onderhandelingen kan volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver niet in de schoenen van zijn partij worden geschoven. Het beeld van GroenLinks als 'deal breaker' klopt niet, zei Klaver dinsdagochtend.

''Er wordt altijd gewezen op dit soort momenten'', constateerde Klaver. ''Vind ik niet zo erg.'' Hij herhaalde dat hij ''altijd bereid is compromissen te sluiten, ook op dit onderwerp'', het vluchtelingenbeleid. ''Maar sommige zaken zijn niet onderhandelbaar.''

Over migratie werden VVD, CDA, D66 en GroenLinks het maandag definitief niet eens. Klaver wilde niet zeggen wat het breekpunt was. Klaver sprak zich evenmin uit over hoe de formatie nu verder moet. Hij gaat ''eerst maar eens even nadenken wat nu de logische volgende stap is''.

De formatie: hoe nu verder?
54
De formatie: hoe nu verder?

Asscher

De PvdA voelt er niets voor aan te schuiven bij de onderhandelingen over een nieuwe regering. ''Dat lijkt mij zeer voorbarig en niet aan de orde'', aldus PvdA-voorman Lodewijk Asscher dinsdag op de vraag of zijn partij daartoe bereid is.

Maandag hamerde Asscher al meteen op de noodzaak dat er eerst duidelijkheid moet komen over de oorzaak van de mislukking. Hij herhaalde dat dinsdag.

De PvdA, ruim vier jaar coalitiepartner van de VVD, leed een historische nederlaag bij de verkiezingen in maart.

Wilders

De Partij voor de Vrijheid is er klaar voor om deel te nemen aan nieuwe formatiegesprekken. Dat zei PVV-partijleider Geert Wilders dinsdag, voorafgaand aan een overleg met Arib en de andere fractievoorzitters.

Wilders noemt het ''onvoorstelbaar'' dat premier Rutte de PVV blijft uitsluiten als mogelijke coalitiepartner. ''Wij zijn er klaar voor, anderhalf miljoen mensen hebben op ons gestemd'', zei hij. ''Er is een partij die een strenger immigratiebeleid wil, heeft gewonnen en twintig zetels kan leveren. Wij zijn een winnaar en op de dossiers waar het is fout gegaan zijn wij de logische keuze.''