Dat het nog alle kanten op kan met de formatie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks, werd temeer duidelijk tijdens het wekelijkse persmoment van informateur Edith Schippers.

Enerzijds kan het "flink botsen" tussen de partijen, maar er wordt tegelijkertijd "uiteraard" geschreven aan het regeerakkoord, liet Schippers donderdag weten.

Volgens de informateur is het logisch dat er al overeenstemming is over verschillende onderwerpen. "Want als je nergens overeenstemming over hebt, zit er weinig muziek in."

Termen als 'kabbelen', 'knetteren', 'meters maken' en nu 'botsen' worden wekelijks gebruikt om iets over de formatie te zeggen, zonder er inhoudelijke mededelingen over te doen.

Ook hoe ver de partijen in het proces zijn, is volgens Schippers eveneens moeilijk te zeggen. "Het is geen afvinken van onderwerpen."

"Dat er moeilijke onderwerpen zijn betekent dat die onderhandelingen echt serieus zijn en echt botsen. Ik kan niet zeggen: dit is kat in het bakkie."

Schippers legt uit waarom partijen botsen bij formatie
27
Schippers legt uit waarom partijen botsen bij formatie

Voor de zomer

Wel sprak ze uit er naar te streven om 7 juli, de start van het zomerreces, klaar te zijn. Een wens die ze eind maart ook al liet optekenen.

Deze week is gesproken over landbouw, natuur, visserij, gas, zorg, gezinnen, wonen, gezondheidszorg, mobiliteit, veiligheid, defensie en immigratie. Om de vaart erin te houden, zijn er voor volgende week iedere avond gesprekken ingepland.

Klimaat

Wat niet op het lijstje staat, maar waar de onderhandelaars het wel over hebben gehad, is klimaat. Het CDA zou de milieuplannen van GroenLinks dwarsbomen, tot veel ongenoegen van CDA-prominent Herman Wijffels. Hij haalde donderdagochtend flink uit naar CDA-leider Sybrand Buma in het AD

"Er zijn onderwerpen die moeilijk liggen", zei Schippers daarover. Middels een verspreking liet ze weten dat migratie ook in het rijtje lastige dossiers thuishoort. Gezien de verkiezingsprogramma's was dat vooraf ook geen verrassing.

Of het CDA en GroenLinks ook daadwerkelijk met elkaar overhoop liggen tijdens de formatie is niet bekend. Overigens spreekt Wijffels nooit met Buma, liet hij aan het FD weten.

De fractievoorzitters reageerden laconiek op de verwijten en de vermeende houding van het CDA. GroenLinks-leider Klaver heeft er nog steeds vertrouwen in dat ze "mooie dingen met het klimaat kunnen doen". 

"Voor mij is het een moeilijke formatie waar ongelooflijk hard wordt geknokt om het te laten slagen, maar waarbij er geen garantie is dat het gaat lukken", aldus Schippers tot slot.

Hoelang duurt een formatie?
60
Hoelang duurt een formatie?