Kabinet geeft 2 miljoen extra aan Somalië

Het kabinet maakt 2 miljoen euro extra vrij voor versterking van de rechtstaat in Somalië. Het geld is specifiek bedoeld voor juridische hulp in de regio en ondersteuning van mobiele rechtbanken. 

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maakte de bijdrage bekend tijdens een internationale conferentie over het land in de Hoorn van Afrika.

Tijdens de bijeenkomst donderdag in Londen zijn afspraken gemaakt met de nieuwe Somalische regering over onder meer de opbouw van leger en politie. Koenders pleitte voor meer aandacht voor de opbouw van de juridische sector. Het land heeft te kampen met terrorisme, piraterij en hongersnood.

De Verenigde Naties vroegen donderdag om 900 miljoen dollar (ruim 827 miljoen euro) extra om een humanitaire crisis in Somalië het hoofd te bieden.

Humanitaire hulp

In Somalië hebben meer dan 6 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. Zo'n 275.000 ondervoede kinderen lopen volgens het risico een hongerdood te sterven. Het doel van de conferentie is het ondersteunen van democratische en economische ontwikkelingen in het door conflict geplaagde land.

De Duitse bewindsman Sigmar Gabriel zei vertrouwen te hebben in de nieuwe Somalische regering. Hij beloofde de Duitse bijdrage te verhogen tot 140 miljoen euro. Gabriel bracht begin mei als eerste Duitse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Somalië.

Volgens de organisatoren van de conferentie heeft Somalië veel vooruitgang geboekt sinds 2011. In dat jaar kwam een kwart miljoen mensen om het leven en maakten Somalische piraten de zee onveilig, terwijl terreurorganisatie al-Shabaab de scepter zwaaide in grote delen van het land.

Lees meer over:
Tip de redactie