Oud-informateur en CDA-prominent Herman Wijffels is hard over CDA-leider Sybrand Buma. Wijffels verwijt Buma dat hij niets op heeft met het klimaat en in de formatiegesprekken dwars zou liggen bij groene voorstellen.

"Die man heeft helemaal niets met het duurzaamheidsvraagstuk. Als dat zo blijft, moet het CDA de oppositie maar in", zegt Wijffels donderdag in het AD.

Wijffels, tevens oud-topman van de Rabobank en oud-SER-voorzitter, vindt dat het volgende kabinet stevige stappen moet zetten op klimaat, energie en duurzaamheid.

"Buma vindt dat de markt het klimaatprobleem moet oplossen. Dan leggen een paar goedwillenden zonnepanelen op het dak en verder gebeurt er niets om het Klimaatakkoord van Parijs uit te voeren", stelt Wijffels.

"Een partij en politiek leider hebben de plicht een serieuze bijdrage te leveren aan de toekomst van het land. Geef je de toekomst van het land vorm? Of blijf je hangen in het verleden en cultiveer je de angsten van mensen? In het laatste geval hoor je niet bij de vorming van een kabinet te zitten".

Laconiek

Buma, die donderdagochtend weer verder onderhandelt met VVD, D66 en GroenLinks, reageerde laconiek op de kritiek van Wijffels. 

"Voor mij geldt dat het resultaat van de onderhandelingen het belangrijkste is. Dat heb ik laten zien door geen mededelingen te doen over wat er in de formatie allemaal gebeurt", zei Buma.

De CDA-leider voegde alleen nog toe dat hij de uitspraken van Wijffels "geheel voor zijn rekening" laat.

De andere partijleiders lieten evenmin het achterste van hun tong zien. "We hebben er nog steeds vertrouwen in dat we mooie dingen met het klimaat kunnen doen. Daarom loop ik wederom deze ochtend naar de formatiekamer", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.

D66'er Alexander Pechtold "herkende zich niet" in het beeld dat het CDA dwars ligt. "Iedereen doet zijn best om er wat van te maken. Voor iedereen zijn er moeilijke onderwerpen. Maar alle partijen zitten aan tafel om er uit te komen. Maar dat het moeilijk is, ja natuurlijk."

Halbe Zijlstra (VVD) zei alleen dat er weinig klopt van de berichtgeving die hij in de kranten las.