De gesprekken met VVD, CDA, D66 en GroenLinks die samen een kabinet willen vormen, zullen volgende week vaart moeten zetten achter formatie waar zij sinds eind maart over spreken.

"Er zullen flink wat meters gemaakt moeten worden volgende week", zegt informateur Edith Schippers donderdag tegen de verzamelde pers op het Binnenhof.

Volgende week maandag wordt er verder gesproken, nadat de partijen na een vakantie van twaalf dagen, weer met elkaar in onderhandeling zijn.

Het wordt dan volgens Schippers heel druk met bijzonder veel onderwerpen op de agenda.

Geld

Deze week ging het met name over geld. Schippers: "We hebben meerdere keren gesproken over het belastingstelsel en over de financiën. Niet de minste onderwerpen in een kabinetsformatie." 

Ondanks de uiteenlopende visies op bijvoorbeeld het belastingstelsel tussen VVD en GroenLinks, worden er volgens Schippers vorderingen op dit onderwerp gemaakt. "Ik ben ondanks de vertraging door de vakantie niet ontevreden."

De verkennende fase is inmiddels voorbij. Er wordt nu concreet onderhandeld over een regeerakkoord. Daarin staan de politieke uitgangspunten voor de komende regeerperiode.

Over de precieze inhoud van de gesprekken werd zoals gebruikelijk niets gezegd. Wel dat de sfeer nog steeds "heel goed" is.

Hoelang duurt een formatie?
60
Hoelang duurt een formatie?

Klaver

Schippers sprak ook haar waardering uit over GroenLinks-leider Jesse Klaver dat hij na het overlijden van zijn moeder weer deelneemt aan de gesprekken. "Het is ongelooflijk knap dat hij met zoveel energie weer aan tafel zit om te werken aan een nieuw kabinet."

Dinsdag was er geen formatie vanwege de uitvaart van Klavers moeder die vorige week overleed. 

Klaver terug na overlijden moeder: 'Ik ben verdrietig, maar moet hier zijn'
45
Klaver terug na overlijden moeder: 'Ik ben verdrietig, maar moet hier zijn'