Dinsdag worden de geplande formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks niet hervat omdat de moeder van GroenLinks-leider Jesse Klaver is overleden.

Dat laat informateur Edith Schippers vrijdag weten nadat dit "verdrietige bericht" bekend is geworden. Dinsdag is de uitvaart. Naar verwachting worden de gesprekken woensdag weer hervat. 

Twee weken geleden werd de formatie al even stilgelegd omdat Klavers moeder met spoed in het ziekenhuis werd opgenomen. Enkele dagen later verscheen de GroenLinks-leider weer op het Binnenhof.

Deze week waren de onderhandelaars een week vrij en lagen de gesprekken stil.  

Onderhandelingen

Sinds eind maart spreken de fractievoorzitters van de vier partijen en hun secondanten met Schippers over een nieuw te vormen kabinet. De onderhandelingen zijn inmiddels de verkennende fase voorbij.

Hoewel er weinig inhoudelijks over de gesprekken bekend wordt gemaakt, lijkt een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks steeds realistischer te worden. De kans op dit kabinet neemt elke dag dat de partijen met elkaar praten toe, zei D66-leider Alexander Pechtold nog vorige week.

Hoelang duurt een formatie?
60
Hoelang duurt een formatie?