VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan na het meireces verder met de onderhandelingen over de formatie van een nieuw kabinet.

Dat maakte VVD-leider Mark Rutte donderdag bekend na afloop van de formatiegesprekken. "We schieten op", aldus Rutte.

De vier partijen kwamen donderdag opnieuw bij elkaar en gaan over een week weer om tafel. In de afgelopen weken ontvingen de partijen diverse experts op terreinen als economie, klimaat en veiligheid om in kaart te brengen hoe Nederland ervoor staat.

Dinsdag ontvingen de onderhandelaars demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Volgens formateur Edith Schippers is het duidelijk geworden dat het volgend kabinet minder te besteden heeft dan gedacht werd. Hoewel het economisch goed gaat zijn er een aantal tegenvallers en lopende dossiers die het demissionair kabinet moet afhandelen. "De ruimte is kleiner", aldus Schippers. "De gesprekken zullen niet makkelijker worden."

Dat betekent niet dat er geen extra geld meer is, maar er is wel minder te besteden. Hoe groot het budgettair kader is waar de onderhandelaars het mee moeten doen, wilde Schippers niet zeggen.

D66-leider Pechtold ziet dat er stappen gemaakt worden bij formatie
D66-leider Pechtold ziet dat er stappen gemaakt worden bij formatie

Stappen

De vier partijen spreken sinds 29 maart over een nieuw te vormen regering. Volgens de Schippers is de sfeer aan tafel "goed". "Iedereen zit aan tafel om hier een succes van te maken", zei ze. Schippers voegde daaraan toe de onderhandelingen stop te zetten als zij het gevoel krijgt dat een van de partijen er niet meer in gelooft.

Hoewel de partijen benadrukken dat de onderlinge verschillen groot zijn, ziet voornamelijk D66-leider Pechtold dat er stappen worden gemaakt. "De afgelopen week was belangrijk en zinvol. Soms erg stevig, maar nog steeds met goede tussenstappen", zei hij eerder op de dag. Zijn partij wil het liefst verder met GroenLinks.

VVD en CDA hebben wat meer moeite met de partij van Jesse Klaver. In de campagne stonden zij lijnrecht tegenover elkaar op belangrijke thema's als de aanpak van klimaatverandering, inkomensverdeling en vluchtelingenbeleid.

Een andere optie is een kabinet met van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Die coalitie zal echter leunen op een minimale meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer. Bovendien is het de vraag of de christelijke partij met de liberale VVD en D66 tot een akkoord kan komen vanwege thema's als voltooid leven.

Hoelang duurt een formatie?
60
Hoelang duurt een formatie?