De gesprekken voor een nieuw kabinet met de VVD, CDA, D66 en GroenLinks lijken een belangrijke fase in te gaan. D66-leider Alexander Pechtold wil na vandaag duidelijkheid over de status van de formatiegesprekken.

"We moeten vandaag het idee krijgen waar we staan", zei Pechtold donderdag voordat hij op het Binnenhof arriveerde voor de laatste formatiegesprekken voor het meireces. 

"De afgelopen week was belangrijk en zinvol. Soms erg stevig, maar nog steeds met goede tussenstappen", aldus de D66-leider.

De verkennende fase is wat hem betreft wel voorbij, er wordt nu echt onderhandeld. De vier partijen spreken sinds 29 maart met informateur Edith Schippers over een nieuw te vormen regering.

Schippers geeft donderdag aan het eind van de middag haar wekelijkse persconferentie over de voortgang. Daar is tot nu toe niets inhoudelijks gedeeld en dat is ook nu niet de verwachting.

D66-leider Pechtold ziet dat er stappen gemaakt worden bij formatie
D66-leider Pechtold ziet dat er stappen gemaakt worden bij formatie

Voorkeur

Waar de andere fractievoorzitters donderdag niets wilden loslaten bij binnenkomst, maakte Pechtold er geen geheim van dat deze combinatie altijd zijn voorkeur heeft gehad. "Dit is wat mij betreft het kabinet waarvan ik al voor de formatie van heb gezegd: dit zou kunnen."

Na het reces op 2 mei verwacht Pechtold dan ook weer met dezelfde partijen om de tafel te zitten. "Dat is in ieder geval wel mijn bedoeling".

Hoelang duurt een formatie?
60
Hoelang duurt een formatie?