De onderhandelingen over een nieuw kabinet gaan dinsdag door met Jesse Klaver. De GroenLinks-leider verontschuldigde zich afgelopen woensdag omdat zijn moeder met spoed in het ziekenhuis was opgenomen.

De toestand van Klavers moeder is wel nog steeds zorgwekkend, maar dinsdag is hij weer van de partij, liet zijn woordvoerder weten.

Woensdag liet Klaver zich vervangen door Bram van Ojik, zijn voorganger als partijleider. Maar nu de fase van aftasten en verkennen voorbij is, is het "belangrijk dat je je team compleet hebt om die onderhandelingen goed te voeren", zei informateur Edith Schippers woensdag.

Het overleg tussen de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaat dinsdag om 14.30 uur verder. 's Ochtends vergaderen de Tweede Kamerfracties.

Hoelang duurt een formatie?
60
Hoelang duurt een formatie?

Experts

Schippers en de onderhandelaars ontvangen dinsdag een hoogleraar economie en voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal Economische Raad.

De Leidse professor Kees Goudswaard is voor dinsdagmiddag uitgenodigd. Hij doceert toegepaste economie en is bijzonder hoogleraar sociale zekerheid.

Ook Hamer, die al eens eerder langskwam, schuift die middag aan. De SER is het voornaamste platform voor overleg tussen werkgevers en werknemers en een belangrijke adviseur van de regering.