Forum voor Democratie (FVD) kan maandag toch een bijeenkomst houden in Dordrecht. De eigenaar van het Event Center in de stad, waar partijleider Thierry Baudet en Kamerlid Theo Hiddema eigenlijk naartoe wilden komen, besloot zondag af te zeggen vanwege "bepaalde veiligheidsrisico's".

Lokale linkse activisten hadden zich tegen de bijeenkomst gekeerd.

De partij wist dezelfde dag nog een andere zaal te vinden, bij het Van der Valk Hotel in dezelfde stad. "Wij hebben begrepen dat de eigenaar ervan af wilde zien. Dan zoeken we wel wat anders", zei bestuurslid Henk Otten van FVD.

'He getverderrie", zei Theo Hiddema toen hij hoorde dat de zaaleigenaar had afgezegd nadat activisten van de groep 'Dordt Discriminatievrij' daartoe hadden opgeroepen.

De politie heeft de eigenaar niets afgeraden, maar wel uitgelegd dat hij verantwoordelijk is voor de veiligheid binnen. Op zijn vraag over mogelijke verstoringen heeft de politie geantwoord dat het bij een open toegankelijke bijeenkomst zonder controle aan de deur niet valt uit te sluiten dat activisten binnen komen. De actiegroep had overigens niet opgeroepen tot protest bij het congrescentrum zelf.

Zaaleigenaar Jafar Razaq zei dat zijn besluit ,,niets te maken heeft met standpunten van de politieke partij''.