VVD, CDA, D66 en GroenLinks zullen donderdag geen overleg voeren met informateur Edith Schippers over de formatie omdat de moeder van GroenLinks-leider Jesse Klaver met spoed in het ziekenhuis is opgenomen.

De toestand van Klavers moeder is zorgwekkend, zo laat hij woensdag aan Schippers weten. Daarop is na overleg met de andere partijen besloten de onderhandelingen tijdelijk te staken.

Klaver moest woensdagochtend de gesprekken plotseling afbreken toen hij het nieuws van zijn moeder hoorde. GroenLinks-Kamerlid en oud-fractievoorzitter Bram van Ojik nam zijn plaats in.

Schippers en Klaver houden contact over het verdere verloop. De gesprekken worden volgende week dinsdag hervat.

Woensdag lieten de vier partijen zich bijpraten over veiligheid en internationale samenwerking door onder andere Rob Bertholee, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Tom Middendorp, Commandant der Strijdkrachten. Over de inhoud van die gesprekken worden geen mededelingen gedaan.

'Het knettert'

Informateur Schippers zei woensdag dat de deelnemende partijen op een aantal punten al "stevig in onderhandeling" zijn.

Volgens haar bestaat het beeld dat de onderhandelaars verkennend bezig zijn. Maar op een aantal aandachtsgebieden zijn de partijen ''al een aantal stappen verder'', aldus Schippers.

Schippers zei dat de sfeer ''heel goed'' is, maar dat niet alles heel gemakkelijk gaat. ''Dit is niet zomaar geregeld. Dit gaat echt nog wel even duren.''

De vier partijen moeten ''oprecht'' met elkaar tot een regeerakkoord te komen, aldus Schippers. ''Dat knettert, want het zijn hele verschillende partijen. En of het uiteindelijk gaat lukken, dat moeten we zien.'' Maar als er geen vertrouwen was, dan zou ze naar eigen zeggen meteen adviseren om ermee te stoppen.