
Uitgezette Turkse minister daagt Nederlandse overheid
Dat heeft haar advocaat Ejder Köse bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het AD. "Ik heb me afgelopen vrijdag in opdracht van minister Kaya tot de rechter gewend", zegt de Turks-Nederlandse advocaat.
"Het is juridisch nog steeds niet duidelijk op welke grond de minister onder dwang en onder politie-escorte naar Duitsland werd uitgezet", meent de advocaat.
"Volgens mijn cliënte is ze in de vroege ochtend van zondag 12 maart onrechtmatig tot ongewenste vreemdeling verklaard. Burgemeester Aboutaleb gaf opdracht haar het land uit te zetten, maar heeft daar, tegen de regels in, geen schriftelijke verklaring met uitleg voor gegeven."
Internationaal recht
Het kabinet vindt dat het bij het blokkeren van de toegang van Kaya handelde volgens het internationaal recht. "Het kabinet is ervan overtuigd dat het heeft gehandeld in overeenstemming met het internationaal recht", schreven minister-president Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders maandag aan de Tweede Kamer.
Het uitzetten van minister Kaya en de beelden van het politiegeweld tegen demonstranten die in opstand kwamen vanwege het uitzetten van de minister zetten veel kwaad bloed bij Turkije en president Erdogan.
Diplomatieke rel
De Turkse president noemde Nederlanders "fascisten", sprak over "nazi-overblijfselen" en rakelde het verleden van Nederland in Srebrenica op. Het zorgde voor een grote diplomatieke crisis in de relatie tussen Nederland en Turkije.