Het kabinet belooft een grondige veiligheidsanalyse uit te voeren naar luchthaven Schiphol voordat de luchthaven verder mag groeien. De aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zal op korte termijn worden opgepakt, "zodat het vliegen van en naar Schiphol ook in de toekomst veilig is".

De OVV geeft aan dat Schiphol geen onveilige luchthaven is, maar stelt dat groei van Schiphol niet ten koste mag gaan van die veiligheid. Staatssecretaris Sharon Dijksma zegt donderdag in een eerste reactie op een rapport van de OVV aan de slag te gaan met de veiligheidsanalyse voor Schiphol. 

"We moeten ook als het aantal vluchten op Schiphol groeit, veiligheid prioriteit blijven geven, net zoals nu. Groei is enkel mogelijk als het veilig is. Dat is een absolute voorwaarde", zegt Dijksma.

Voorzitter onderzoeksraad vertelt waarom Schiphol ingewikkelde luchthaven is
Voorzitter onderzoeksraad vertelt waarom Schiphol ingewikkelde luchthaven is

Rapport

Om verdere groei mogelijk te maken, moet de afhandeling van het vliegverkeer veel minder complex worden ingericht. De overheid moet zich nadrukkelijker opstellen als eindverantwoordelijke, vinden de onderzoekers, omdat ''de grenzen van een veilige afhandeling van het vliegverkeer in zicht komen'', schrijft de raad in het rapport. 

Aanleiding voor het onderzoek waren diverse incidenten op de belangrijkste luchthaven van het land, zoals bijna-botsingen tussen vliegtuigen.

De Onderzoeksraad stelt dat er ''geen aanwijzingen zijn dat de luchthaven op dit moment onveilig is''. Maar om de risico's beheersbaar te houden is ingrijpen wel noodzakelijk.

Schiphol

Schiphol onderstreept in een reactie de veiligheid van de luchthaven. ''De aanbevelingen bieden kaders voor alle betrokken partijen. We gaan samen met de ketenpartners verder om de aanbevelingen voortvarend op te pakken. Veiligheid is altijd topprioriteit, nu en in de toekomst.''

Wat de OVV betreft moeten Schiphol en de bedrijven en diensten die er actief zijn een gezamenlijke visie op veiligheid gaan ontwikkelen. Daarnaast pleiten de onderzoekers voor effectiever toezicht. Ze raden aan de capaciteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport uit te breiden.