Jeroen Dijsselbloem is bereid op 27 april, Koningsdag, naar het Europees Parlement te komen voor een plenair debat over Griekenland. Dat blijkt uit een brief die hij woensdag naar de voorzitter heeft gestuurd.

"Ik ben op 26 april beschikbaar in de late middag. De 27e is een nationale feestdag maar ik kan dan de hele dag."

De demissionair minister van Financiën, tevens eurogroepvoorzitter, antwoordt daarmee op een 'formele protestbrief' van voorzitter Antonio Tajani die eerder woensdag openbaar is gemaakt.

Daarin haalt hij uit naar Dijsselbloem omdat die een uitnodiging voor een debat afgelopen dinsdag afsloeg vanwege andere verplichtingen. Het parlement vindt dat ''onaanvaardbaar". Tajani wijst erop dat het de tweede keer binnen twee maanden is dat Dijsselbloem weigert naar het parlement te komen.

Respectloos

Volgens Tajani is de eurogroepvoorzitter, ''respectloos". Zijn gebrek aan ''normale hoffelijkheid" is problematisch voor de samenwerking en zijn verantwoordingsplicht, schrijft hij. In zijn antwoord stelt Dijsselbloem dat hij zich ''volledig” inzet voor samenwerking met het parlement. Eind april is er een plenaire zitting in Brussel.

Tajani’s brief was het gevolg van de commotie maandag in het parlement over Dijsselbloems afzegging van het debat. ''Ik breng u hierbij de unanieme ontstemming en teleurstelling over uw oneerbiedwaardige opstelling over van het parlement."

Gedachtenwisseling

Dijsselbloem schreef vorige week al aan Tajani dat hij op 4 april niet kon. Bovendien was hij op 21 maart nog in de commissie economische en monetaire zaken (ECON) van het parlement geweest.

Daarop antwoordde Tajani dat ''een gedachtenwisseling in ECON, hoe belangrijk ook, op geen enkele manier in de plaats kan komen van deelname aan een plenair debat."

De Europese fractievoorzitters veegden maandag de vloer aan met Dijsselbloem die ook onder vuur ligt wegens een interview in een Duitse krant.

''Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnaps und Frauen’) uitgeven om daarna om hulp te vragen’’, zei hij daarin. In Zuid-Europa wordt dit opgevat als een sneer naar hun uitgavenpatroon vóór de financiële crisis.

'Dijsselbloem moet excuses aanbieden en vertrekken'
'Dijsselbloem moet excuses aanbieden en vertrekken'