De regering van Zuid-Sudan wil dat demissionair minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) haar excuses maakt omdat zij de leiders van het land "klootzakken" heeft genoemd.

De Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiger in het Afrikaanse land is op het matje geroepen, meldt de Britse zender BBC woensdag.

"De leiders van Zuid-Sudan zijn klootzakken die hun eigen mensen uithongeren", zei Ploumen vorige week tegen RTL Nieuws tijdens een inzamelingsactie voor slachtoffers van de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Sudan.

"De mensen in Zuid-Sudan worden door hun leiders in de steek gelaten, terwijl ze keihard hulp nodig hebben", aldus de bewindsvrouw.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wil alleen kwijt dat er contact is geweest tussen de Nederlandse tijdelijk zaakgelastigde en vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Sudan.

Buitenlandse Zaken komt "binnen afzienbare tijd" met een inhoudelijke reactie op de kwestie. Dat duurt waarschijnlijk nog minstens twee dagen.

Vluchtelingen

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn ten minste 30.000 mensen de grens overgestoken naar buurland Sudan. Het Rode Kruis meldt dat in totaal anderhalf miljoen mensen het land zijn ontvlucht.

De vluchtelingenstroom is het gevolg van de aanhoudende droogte en de oorlog tussen de president en voormalig vicepresident.