Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zal in de toekomst zijn woorden ''nog zorgvuldiger'' kiezen, omdat het nooit zijn bedoeling is mensen te beledigen. Dit schrijft de demissionair minister van Financiën in een brief aan het Europees Parlement.

Het is een poging de verhitte gemoederen te kalmeren over zijn volgens critici schandalige gedrag.

EU-parlementariërs zijn razend over een interview van de Nederlandse bewindsman in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Daarin werden de Zuid-Europeanen volgens hen weggezet als mensen die hun geld verspillen aan ''Schnaps und Frauen" en tegelijk hun hand ophouden bij het rijkere noorden. Vrijwel alle fractieleiders eisten maandag excuses en zijn vertrek.

''Helaas zijn sommige mensen beledigd door de manier waarop ik mij uitdrukte. De keuze van woorden is vanzelfsprekend persoonlijk, net als de manier waarop ze worden opgevat", schrijft Dijsselbloem.

Context

Hij wijst erop dat zijn woorden na de publicatie in een verkeerde context zijn geplaatst, en ten onrechte een link is gelegd met de situatie in Zuid-Europese landen tijdens de financiële crisisjaren. ''Dat is erg ongelukkig want het was niet wat ik zei. En het was zeker niet wat ik bedoelde.”

In de brief is de exacte tekst van het interview vorige maand, in het Duits, bijgevoegd. ''Ik heb het belang van solidariteit en wederkerigheid in de Europese Unie onderstreept", licht Dijsselbloem toe. ''Voor solidariteit tussen de lidstaten, waar ik grote waarde aan hecht, is het cruciaal dat we allemaal inzet en verantwoordelijkheid tonen."

''De crisis heeft in de hele eurozone gevolgen gehad en solidariteit was geheel gerechtvaardigd."

Dijsselbloem: 'Slechts minderheid van minderheid wil mijn vertrek'
Dijsselbloem: 'Slechts minderheid van minderheid wil mijn vertrek'

Samenwerken

Dijsselbloem verzekert het parlement dat hij wil samenwerken. Maandag ontstond er commotie toen bleek dat hij een uitnodiging voor een debat over Griekenland dinsdag heeft afgeslagen. Voorzitter Antonio Tajani zei een formele protestbrief te zullen sturen, ondanks dat Dijsselbloem hem heeft uitgelegd dat hij verplichtingen in de Kamer heeft, maar op een andere datum beschikbaar is.

Vrijdag komt de Eurogroep bijeen op Malta. Volgens Dijsselbloem is aftreden niet aan de orde. ''De steun is nog steeds zeer, zeer breed", zei hij in Den Haag.