De rel rond eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem over zijn ''Schnaps und Frauen”-uitspraak blijft doorgaan. Meer dan zeventig van de 751 leden van het Europees Parlement uit vijftien landen, onder wie de (Duitse) leider van de christen-democraten, roepen de demissionair minister in een brief op zijn excuses aan te bieden en dan op te stappen.

Dijsselbloem zei vorige week in een interview dat ''ik niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnaps und Frauen’) kan uitgeven om daarna om hulp te vragen''.

Hij doelde op de begrotingsdiscipline die alle eurolanden moeten opbrengen, maar in Zuid-Europa werd de opmerking opgevat als een sneer naar hen.

Toen hij de dag erna hier in het EU-parlement op werd aangevallen door de leider van de sociaaldemocraten, weigerde hij zijn woorden in te trekken.

Ontslag

Daarna eiste de Portugese premier Antonio Costa zijn ontslag als eurogroepvoorzitter. Hij is een "racist, xenofoob en seksist", aldus Costa. Premier Mark Rutte zei vrijdag met Costa te hebben gebeld om de rel te sussen.

Dijsselbloem kwam daarop met een verklaring waarin hij zei te betreuren dat aanstoot is genomen aan zijn opmerking. Hij wees ook op zijn "Nederlandse directheid", die niet altijd wordt gewaardeerd en begrepen.

In de brief schrijven de parlementariërs dat zijn opmerkingen seksistisch zijn en "ondubbelzinnig discriminerend en beledigend" voor verschillende EU-landen. Over de Nederlandse directheid zeggen ze dat "de calvinistische cultuur niets te maken heeft met minachting voor andere mensen."